خدمات سایت


متن کامل خبر

ممنوعیت خروج زنان مجرد زیر ۴۰ سال ؛مشکلات را به گره کور تبدیل می کند

آرشیو
الهه کولایی نماینده سابق مجلس و استاد دانشگاه، فریده غیرت حقوقدان و وکیل دادگستری و شهلا لاهیجی فعال حقوق زنان در نسشتی به بررسی طرح ممنوعیت خروج زنان زیر 40 سال از کشور پرداختند.
1391/09/15 01:55:30 ب.ظ

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی طرحی را تصویب کرده است که به موجب آن زنان مجرد زیر 40 سال باید با اجازه "ولی قهری" خود یا حکم شرعی " حاکم شرع" از کشور خارج شوند. طرحی که با واکنش برخی مسئولان و فعالان حقوق زنان طی چند هفته اخیر مواجه شده است، جزئیات طرح به این شرح است که از این پس در صورت تصویب کلی این طرح زنان مجرد زیر 40 سال برای دریافت گذرنامه باید از پدر، پدر جد یا کسی که قانون گذار او را ولی زن مجرد مشخص می کند، اجازه داشته باشد.
اما حقوقدانان و فعالان حقوق زن این طرح را مغایر با قانون و در تضاد با روح حاکم بر قانون اساسی می دانند.
همچنین عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی معتقد است این طرح برای حفظ سلامت زنان است و از طرف دیگر لاله افتخاری عضو فراکسیون زنان مجلس نهم از ارائه راهکاری سخن به میان می آورد و می گوید: فراکسیون زنان پیشنهاد کرده در لایحه گذرنامه، زنان زیر 40 سال در صورتی که رشیده باشند اجازه خروج از کشور پیدا کنند.
در همین رابطه الهه کولایی نماینده سابق مجلس و استاد دانشگاه، فریده غیرت حقوقدان و وکیل دادگستری و شهلا لاهیجی فعال حقوق زنان در نسشتی به بررسی طرح ممنوعیت خروج زنان زیر 40 سال از کشور پرداختند که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
قانون جدید فشار کاری دادگاه های کشور را دو چندان می کند
فریده غیرت وکیل دادگستری و حقوق دان با اشاره به تبعات حقوقی و قانونی ای که طرح ممنوعیت خروج زنان مجرد زیر 40 سال در کشور می تواند به دادگاه های کشور تحمیل کند می گوید: بر اساس طرحی که در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس برای زنان مجرد به تصویب رسیده است، زن مجرد باید با اجازه ولی قهری یا پدر و مادر خود از کشور خارج شود، اما یکی از نمایندگان خانم مجلس شورای اسلامی عنوان کرده است، که زنان در صورت رشیده بودن می توانند بدون اجازه ولی قهری از کشور خارج شوند، حالا این سوال پیش می آید که ملاک رشیده بودن یا نبودن چیست و تشخیص آن بر عهده کیست؟.
این فعال حقوق زنان ادامه می دهد: این مسئله به طور قطع می تواند بار حقوقی و فشار کاری مضاعفی را به دادگاه های کشور تحمیل کند، چرا که عده ای زنان برای اثبات رشیده بودن خود باید به دادگاه های کشور مراجعه کنند و این دادگاه ها در صورت تشخیص درست یا غلط خود در مرحله اول با تعداد زیادی از مراجعه کنندگان مواجه می شوند و در مرحله دوم درگیر این مسایل می شوند که به درست یا غلط اثبات کنند این زن رشیده است ویا نیست.
برخی زنان به مسایل خود بی توجهند
فریده غیرت در ادامه با بیان اینکه برخی از این طرح ها به دلیل اینکه برخی از زنان از حقوق خود نا آگاهند مطرح می شود و به سادگی به تصویب می رسد، می گوید: متاسفتم که به این مسئله اعتراف کنم که زنان ما معمولا توجهی به این مسایل و حقوق خود ندارند، واکنشی به طرح های این چنینی نشان نمی دهند، تا زمانی که برای آنها مشکلی پیش آید و بخواهند اعتراضی به این طرح ها داشته باشند.
او می افزاید: دامنه ی این مشکل به حدی است که هم اکنون اگر از زنان وکیل در دادگستری نیز در سوال شود که آیا از طرح جدید مجلس برای خروج زنان مجرد از کشور سوال شود، متاسفانه عده ای هستند که از این مسئله بی خبر باشند.
فریده غیرت خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی می گوید: متاسفانه یکی دیگر از مشکلات در این حوزه این است که مسئولان اجازه هم صحبت شدن با آنها در این رابطه را نمی دهند و قطعا برای مطرح شدن طرح های این چنین از کارشناسان و فعالان مسایل زنان نظر خواهی نمی کنند.او می افزاید: از طرف دیگر ما به عنوان یک شهروند هم نمی توانیم این مسایل را به نمایندگان بازگو کنیم . 
این طرح بخشی از تفکر غلط نسبت به زنان است
الهه کولایی استاد دانشگاه تهران و نماینده سابق مردم در مجلس ششم، با اشاره به ایرادات قانونی و تبعات اجرای طرح ممنوعیت خروج زنان مجرد زیر 40 سال از کشور می گوید: به نظر من این مسایل جزی از یک تفکر غلط و حاکم نسبت به زنان است که متاسفانه طی سال های اخیر فرصتی برای آنها ایجاد شده است و سعی در تغییر سیاست هایی دارند که در سال های پس انقلاب با تکیه بر نظر امام خمینی (ره ) و تلاش دلسوزان ایجاد شده است.
او می افزاید: این تفکر حاکم می پندارد زن موجودی است که تمامی وظایف و نقش های اجتماعی آن در خانه خلاصه شده است و تنها متعلق به خانه و دارای حقوق انسانی درجه دو است و در همه حال نیازمند سرپرستی ولی قهری یا نسبت هایی است که اعلام می شود.
کولایی ادامه می دهد: به زعم این تفکر زنان در هر شرایطی نیازمند به حضور مردان هستند و سرپرستی مردان است که می تواند خیر و شر را برای زنان تمییز دهد و زن ذاتا موجودی مهجور است.
او تاکید می کند: متاسفانه این نگاه در حال قابل شدن است در حالی که قطعا برخلاف نگاه های مقام معظم رهبری و حضرت امام در خصوص زنان است. چرا که در این نگاه به اسم دین محدودیت هایی برای زنان قایل می شود که با آزادی هایی که دین به زنان داده است، در تضاد است.
نگاه کنونی به زنان ظرفیت دینی و قانون اساسی برای کرامت زنان را زیر سوال می برد
نماینده سابق مردم در مجلس ششم، در ادامه با اشاره به اینکه قانون اساسی ایران و ظرفیت هایی که دین برای آزادی عمل و کرامت زنان ایجاد کرده است، با طرح هایی مانند ممنوعیت خروج زنان زیر 40 سال از کشور زیر سوال می رود می گوید: نباید با طرح های این چنین زنان را به نام دین با آزادی در تقابل قرار داد. این نگاه که عنوان می شود زنان باید تحت نظارت ولی قهری و سرپرستان خود باشند تنها محدود به کشور ما نیست و یک بحث جهانی و واکنشی نسبت به هجوم فرهنگی به ارزش های دینی کشور است.
او تاکید می کند: متاسفانه هم اکنون برخی تصمیم گیران بدون توجه به روح قالب در جامعه، زنان را آسیب پذیر ترین قشر در برابر هجوم فرهنگی به ارزش های دینی در کشور می دانند و با طرح های این چنینی سعی دارند زنان را از آسیب های احتمالی مصون دارند در صورتی که این روش و روند نتیجه معکوس دارند و جامعه مارا به شدت بی دفاع می کند.
عضو هیات علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران تاکید می کند: از طرف دیگر طرح ممنوعیت خروج زنان مجرد زیر 40 سال از کشور تا حد زیادی می تواند ظرفیت های دینی و حقوقی در قانون اساسی برای تامین آزادی عمل و کرامت زنان را تا حدی زیادی زیر سوال ببرد و به اهداف آن خط بطلان بکشد.
او در پاسخ به این سوال که آیا شما با توجه به سابقه حضور در مجلس شورای اسلامی پیش بینی می کنید این طرح در کمیسیون های فرعی و صحن علنی مجلس رای بیارد، عنوان کرد: به نظر من با توجه به اجرایی شدن طرح هایی مانند تفکیک جنسیتی و محدود شدن دختران از تحصیل در برخی رشته های خاص احتمال اجرایی شدن این قانون وجود دارد، اما مسئولان و نمایندگان باید نسبت به تبعات این طرح آگاه باشند و نمایندگان تنها یک روی سکه را نبینند.
مشکل از دید برخی از مسئولان است
فریده غیرت حقوقدان و وکیل دادگستردی در ادامه این نشست می افزاید: خاطر من هست که سال گذشته در رادیو گفت و گو با آقای علی مطهری نماینده مجلس شورای اسلامی درباره بحث ازدواج مجدد مناظره ای داشتم که کلیه دیدگاه های من با ایشان متفاوت بود که در نوع خود طبیعی است اما مسئله اختلاف دو دیدگاه بود. از نظر ایشان باید گروهی از زنان در جامعه به دلیل مسایلی که دارند باید باشند تا به صیغه برخی از افراد جامعه در بیایند، من به ایشان گفتم این نگاه غلط است .او می افزاید: حتی ما در رابطه با بحث های مربوط به ازدواج موقت عنوان کردیم حتی اگر گروهی از زنان باشند که به ازدواج موقت برخی مردان در بیایند بعد از سنی توان خود را از دست می دهند و به گروهی بی پناه و بی خانواده تبدیل می شوند و آن وقت نمایندگان مجلس می خواهند چه طرحی برای حمایت اجتماعی از آنها ارائه کنند.
غیرت ادامه می دهد: بر همین اساس است که ما می گوییم نمایندگان مجلس باید عاقبت طرح های اینچنینی را بسنجند و یک شبه به تصویب طرحی اقدام نکنند که تبعات زیادی را از نظر حقوقی به زنان و جامعه تحمیل می کند.
شهلا لاهیجی: قانون باید با رشد اجتماعی زنان مطابقت داشته باشد
شهلا لاهیجی مدیر انتشارات مطالعات زنان و از فعلان حقوق زنان در ادامه این نشست با اشاره به اینکه قوانینی که باید برای جامعه وضع شود، باید بتواند همسو با رشد اجتماعی کشور باشد، می گوید: معمولا این یک قاعده اجتماعی پذیرفته شده در بسیاری از کشور های جهان است که قانون را متناسب با میزان رشد اجتماعی وضع می کنند چرا که اگر قانونی وضعیتی بالاتر از میزان رشد اجتماعی داشته جامعه توان اجرای آن را ندارد و اگر قانون پایین تر از سطح رشد اجتماعی باشد، جامعه میلی به اجرای آن ندارد و آشفتگی اجتماعی اتفاق می افتد.
او می افزاید: این قاعده اجتماعی در رابطه با طرح ممنوعیت خروج زنان مجرد زیر 40 سال نیز مطرح است و با توجه به رشد اجتماعی ای که زنان طی سال های اخیر از نظر آموزشی و حضور در مسایل اجتماعی داشته اند به نظر می رسد، روح حاکم بر جامعه زنان در کشور را دچار مشکل کند.
اگر پیامد ها بررسی نشود، مشکلات به گره کور تبدیل می شود
الهه کولایی نماینده سابق مردم در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ششم در پایان با تاکید بر اینکه پیامد های تصویب و اجرای طرح های این چنینی باید از سوی نمایندگان مجلس و مسئولان بررسی شود، می گوید: تجربه سال ها کار پژوهشی، تدریس در دانشگاه و حضور در قوه قانونی گذاری در کشور به من ثابت کرده است اگر مشکلات یک طرح بررسی نشود و به صورت خام به جامعه تزریق شود، مشکلات تبدیل به گره های کوری می شود که دیگر نمی توان راه حلی برای رفع آنها در نظر گرفت.

منبع : خبرآنلاین
به این خبر امتیاز بدهید :

نظرات ثبت شده برای این خبر

مریم
(1391/09/18)
متاسفانه محدودیت ها هر روز بر زنان بیشتر و بیشتر میشود. در حالیکه کاش به جای این همه فشار بر جامعه زنان کمی هم به فکر ارتقا دانش مردان در صیانت از خانواده بود بسیاری از مردان که به سفرهای خارجی میروندمتاسفانه دست به کارهایی خارج از مسایل اخلاقی زده و ارتباطات ج . . ی با زنان خارجی دارند. امار بیماریهایی از این دست بسیار در بین مردان زیاد است که متاسفانه بخش عمده این مسئله به نگاه مردان در داشتن روابط ج...سی به عنوان یک پرستیژ نوین بر می گردد در حالیکه زنان ایرانی با توجه به نوع تربیتشان در خانواده هایی با فرهنگ اسلامی و ایرانی داشتن روابطی از این نوع را در بسیاری از موارد کاملا غیر اخلاقی و توهین آمیز میدانند و به این نوع کارهای غیر اخلاقی کمتر دست می زنند.

Captcha




ثبت درخواست کارت سوخت در آستانه محدودیت‌های جدید با اختلال مواجه شد image ثبت درخواست کارت سوخت در آستانه محدودیت‌های جدید با اختلال مواجه شد 1403/01/20

در حالی که چند روز تا ایجاد محدودیت‌های جدید برای سوخت‌گیری در پمپ بنزین‌ها زمان داریم، ثبت درخواست کارت سوخت با اختلال مواجه شده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 63

شکست اپل و نتفلیکس در اسکار ۲۰۲۴؛ اوپنهایمر جایزه‌ها را درو کرد image شکست اپل و نتفلیکس در اسکار ۲۰۲۴؛ اوپنهایمر جایزه‌ها را درو کرد 1402/12/21

اپل و نتفلیکس بودجه‌ی سنگینی به فیلم‌های جدیدشان اختصاص دادند اما در مراسم اسکار ۲۰۲۴ عملکرد ناامید‌کننده‌ای داشتند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 100

پلیس فتا با فروشندگان مواد محترقه در فضای مجازی برخورد می‌کند image پلیس فتا با فروشندگان مواد محترقه در فضای مجازی برخورد می‌کند 1402/12/19

رییس پلیس فتا تهران: بر اساس قانون خرید، فروش و آموزش ساخت مواد محترقه و منفجره در فضای مجازی ممنوع است و پلیس با افراد متخلف قاطعانه برخورد می‌کند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 77

رانندگان تاکسی‌های اینترنتی بیمه می‌شوند image رانندگان تاکسی‌های اینترنتی بیمه می‌شوند 1402/08/28

طبق مصوبه مجلس، ارائه‌دهندگان خدمات حمل و نقل بار و مسافر که از طریق سکوهای مجازی به فعالیت مشغول بوده و بیمه بازنشستگی ندارند، مجاز به بیمه کردن خود نزد سازمان تأمین اجتماعی هستند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 180

امضای الکترونیکی برای تمام خدمات ثبتی اجباری شد image امضای الکترونیکی برای تمام خدمات ثبتی اجباری شد 1402/08/16

با تصویب مجلس، احراز هویت اشخاصی که امضای آن‌ها برای دریافت تمامی خدمات ثبتی لازم است، منوط به اخذ گواهی امضای الکترونیکی می‌شود.

امتیاز:
تعداد بازدید: 152

حضور مسئولان در رسانه‌های اجتماعی زیر ذره‌بین مرکز ملی فضای مجازی image حضور مسئولان در رسانه‌های اجتماعی زیر ذره‌بین مرکز ملی فضای مجازی 1402/01/20

معاون مرکز ملی فضای مجازی می‌گوید این مرکز طرحی برای ضابطه‌مند کردن حضور و فعالیت مسئولان و دستگاه‌های اجرایی در رسانه‌های اجتماعی تدوین کرده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 347

امارات از ابتدای 2024 استفاده از کیسه‌های خرید پلاستیکی یک‌بار‌مصرف را ممنوع می‌کند image امارات از ابتدای 2024 استفاده از کیسه‌های خرید پلاستیکی یک‌بار‌مصرف را ممنوع می‌کند 1401/10/21

امارات از سال آینده قانونی را اجرا می‌کند که خود مقدمه‌ساز قانون بزرگ‌تری برای مقابله با تولید زباله‌های پلاستیکی است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 341

غیرحضوری شدن مدارس؛ اسماً آنلاین، رسماً تعطیل image غیرحضوری شدن مدارس؛ اسماً آنلاین، رسماً تعطیل 1401/09/23

«شاد» کند است، پلتفرم‌های بین‌المللی اختلال دارند، سرعت اینترنت کم شده و دانلود و آپلود کردن زمان‌بر؛ در این شرایط چطور می‌شود کلاس آنلاین برگزار کرد؟

امتیاز:
تعداد بازدید: 396

فعالیت در فضای مجازی زیر ذره‌بین کمیته انضباطی دانشگاه image فعالیت در فضای مجازی زیر ذره‌بین کمیته انضباطی دانشگاه 1401/09/07

توییتر تلگرام شیوه‌نامه‌ی انضباطی جدید دانشجویان با تبصره‌هایی که فعالیت‌های آن‌ها را به‌ویژه در فضای مجازی محدودتر و جرم‌انگاری کرده ابلاغ شد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 354

سوال مهم قبل از پرواز خارجی/ چگونه متوجه شویم که ممنوع‌الخروج هستیم؟ image سوال مهم قبل از پرواز خارجی/ چگونه متوجه شویم که ممنوع‌الخروج هستیم؟ 1401/08/02

رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا توضیحاتی درباره نحوه اطلاع از ممنوع‌الخروج بودن از کشور ارائه کرد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 217