خدمات سایت


متن کامل خبر

چرا وقتی مشت توی صورت مان می خورد، دور کله مان ستاره می چرخد؟

آرشیو
این همان چیزی است که شما دریافت می کنید: رگه هایی از نور ناشناخته در بالای چشم اندازی که مغز قرار است حس دیدن را در آن ایجاد کند....
1390/08/01 08:48:01 ق.ظ

دیدن ستاره ها هنگامی که ضربه محکمی به سرتان می خورد، تنها مختص برنامه ها و شخصیت های کارتونی نیست. این منظر ستاره شناسانه در زندگی واقعی هم می تواند اتفاق بیافتد. خیلی هم خارق العاده است.

برای لحظه ای مشت سخاوتمندانه محمدعلی کلی را جلوی صورت تان می بینید، و ثانیه ای بعد همه چیز تار و پر از خال های روشن می شود. انگار که کهکشان راه شیری از مقابل چشمان تان در حال عبور است. چرا یک چک یا کشیده حسابی وسط میدان مسابقه، باعث چنان عکس العمل غریب و مرموزی در برابر چشمان ما می شود؟ اینجا می توانید داستان جالب این ستاره ها را بخوانید.

به شکل طبیعی، همه چیز از مغز شما آغاز می شود.

اول کمی مقدمه چینی : occipital lobe نام بخشی از مغز است کار مدیریت و کنترل آنچه را که می بینیم، برعهده دارد. این قسمت در پشت سر واقع شده است. شغل شریف این لوب مغز، این است که اطلاعات دریافتی از سلول های بینایی چشم (retina) را دریافت کرده و آنها را تبدیل به چیزی کند که حس دیدن را در ما ایجاد می کند. در حقیقت قبل از آنکه بدانید یک گرگ وحشی روبروی شما ایستاده و آماده حمله است، رتینا نور قابل مشاهده را گرفته و آن را تبدیل به سیگنال های شیمیایی می کند. آنگاه این سیگنال ها قبل از ارسال به مغز برای تجزیه و تحلیل، تبدیل به پالس های الکتریکی می شوند. حال لوب اکسیپیتال مغز بر اساس اطلاعات دریافتی به شما می گوید که: فراااار، یک گرگ اینجا ایستاده!

پس کل مسئله این است: چشم ها و مغز شما با یکدیگر کار می کنند تا شما بدانید چه چیزی جلوی روی تان است.

البته فقط همین یک نوع اطلاعات به مغزتان نمی رسد و مغز دائما انواع مختلف تحریک ها را دریافت کرده و می خواند. رابرت واد کرو، دستیار بالینی عصب-چشم پزشکی دانشگاه کالیفرنیا توضیح می دهد که: «اگر شما مغز را آزار داده و عصبانی کنید، ممکن است واکنش هایی شبیه آنچه به صورت معمول انجام می دهد، تولید کند. در این مورد که پرسیده اید، پاسخ مغز تصویری است.» ضربه زدن و تحریک لوب اکسیپیتال همچنین می تواند توهم گریه را ایجاد کند.

موضوع اینجا است که پاسخ های مغز به هیچ چیز خاصی وابسته نیستند. پس ممکن است هنگامی که ضربه سختی به این لوب مغزتان که در قسمت پشت سر واقع شده وارد می آید، به جای پرندگان شناور یا ستاره ها، شما تنها نور درخشانی را ببینید.

البته این مسئله همیشه اتفاق نمی افتد. وقتی برای بستن بند کفش تان خم می شوید و سرتان را به گوشه دیوار یا در می زنید، کله شما به صورت ناگهانی متوقف می شود. در حالی که مغزتان هنوز در حال حرکت است. اما به دلیل اینکه مغزتان با مایع مغزی نخاعی احاطه شده، یک لایه نازک «مایع مغزی نخاعی» مانع برخورد مغزتان به استخوان جمجمه می شود. این مایع همان چیزی است که باعث می شود هدبنگ ( سر تکان دادن های شدید روی سن ) و یا فوتبال آمریکایی بدون آسیب فوری به مغز، امکان پذیر باشند. اما هنگامی که چیزی با شتاب بسیار زیاد به سر و صورت شما برخورد می کند، اوضاع مقداری متفاوت است.

چنین ضربه ای چنان محکم است که سیستم مایع مغزی نخاعی توانایی خود برای حفاظت از مغز را از دست می دهد. مثلا توپ بیس بالی که برای فرود در دست شما تنظیم شده، اما با تمام شدت به پیشانی شما برخورد می کند، جمجمه شما را به عقب فشار می دهد و حتی ممکن است باعث برخورد جمجمه با قسمت جلویی مغز شود. وقتی هم که به زمین می افتید و بخش عقبی سرتان به شدت با زمین برخورد می کند، ممکن است بخش عقب مغز (لوپ اکسیپیتال) هم به پایین فشار داده شده و به استخوان جمجمه برخورد کند و اوه... ستاره ها.

البته زیاد نگران نباشید، راه های کم خطر تر و کم هیجان تری هم برای احساس این اثر وجود دارد. اگر دقت کرده باشید، صبح ها هنگام مالیدن چشم ها هم این ستاره ها را دیده اید. کرو توضیح می دهد که: «شما می توانید رتینا را درست شبیه هنگامی که نور را می بیند، تحریک کنید. زیرا رتینا تنها یک کار را به خوبی بلد است انجام دهد، اینکه نور وجود دارد یا اینکه نیست. در نتیجه وقتی بر روی چشمان تان فشار وارد می کنید، رتینا گاهی فکر می کند باید ببیند و در نتیجه سویچ را روشن می کند. (البته این کار را بدون ضرر تلقی نکنید) رتینای ساده لوح به سرعت ایمیلی برای مغزتان ارسال می کند که در سابجکت یا موضوع نوشته شده: نور! اما قسمت متن این ایمیل خالی است. و این همان چیزی است که شما دریافت می کنید: رگه هایی از نور ناشناخته در بالای چشم اندازی که مغز قرار است حس دیدن را در آن ایجاد کند.

امیدوارم دفعه بعدی که ستاره می بینید، یک ستاره آسمانی باشد و خبری از مشت و توپ بیس بال نباشد.

به این خبر امتیاز بدهید :
برچسب های خبر:
هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است! اولین نفری باشید که نظری را ارسال می کند!
Captcha




OMODA & JAECOO از اولین ربات بیونیک و Gait-walking جهان رونمایی می‌کند image OMODA & JAECOO از اولین ربات بیونیک و Gait-walking جهان رونمایی می‌کند 1403/02/01

در ۲۵ آوریل و همزمان با نمایشگاه بین المللی خودرو پکن، از سبک جدیدی از هارمونی نوآوری در خانواده سریNew Energy رونمایی خواهد شد، محصولی که می تواند نُت جدیدی در سمفونی "محصول جدید + فن آوری نو+ اکوسیستم پویا" باشد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 32

محققان: با بررسی بینایی فرد می‌توان زوال عقل را 12 سال زودتر پیش‌بینی کرد image محققان: با بررسی بینایی فرد می‌توان زوال عقل را 12 سال زودتر پیش‌بینی کرد 1403/01/27

محققان در یک پژوهش چند ساله با آزمایش روی 8623 فرد توانستند ارتباط بین بینایی و بروز زوال عقل در آینده را دریابند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 48

چرا تانک تی ۹۰ روسیه در باتلاق اوکراین گیر کرده است؟ image چرا تانک تی ۹۰ روسیه در باتلاق اوکراین گیر کرده است؟ 1403/01/25

بسیاری انتظار داشتند که بهترین تانک روسیه یعنی T-14 آرماتا در اوکراین خودنمایی کند. هرچند اینگونه نشد و تانک تی 90 این کشور نیز حسابی در اوکراین با مشکل مواجه شده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 42

وزارت ارتباطات با دستورالعمل توزیع آنلاین دارو سازمان غذا و دارو مخالفت کرد image وزارت ارتباطات با دستورالعمل توزیع آنلاین دارو سازمان غذا و دارو مخالفت کرد 1403/01/19

وزیر ارتباطات ضمن مخالفت با دستورالعمل توزیع آنلاین دارو سازمان غذا و دارو، پیشنهاد کرده است که این دستورالعمل در کارگروه اقتصاد دیجیتال تدوین شود.

امتیاز:
تعداد بازدید: 39

محققان فرانسوی: مصرف بلندمدت داروهای هورمونی زنان احتمالاً می‌تواند خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش دهد image محققان فرانسوی: مصرف بلندمدت داروهای هورمونی زنان احتمالاً می‌تواند خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش دهد 1403/01/09

مصرف برخی از داروهای هورمونی رایج ضدبارداری به مدت یک سال یا بیشتر، با افزایش خطر ابتلا به تومور مغزی مرتبط است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 42

ترسناک‌ترین هلیکوپتر چینی‌ ها برای اولین بار در آسمان شکار شد image ترسناک‌ترین هلیکوپتر چینی‌ ها برای اولین بار در آسمان شکار شد 1403/01/05

هلیکوپتر تهاجمی جدید چینی ها برای اولین بار در آسمان دیده شده و احتمالا توانایی‌های جذابی دارد. در ادامه با هلیکوپتر سنگین Z-21 آشنا شوید.

امتیاز:
تعداد بازدید: 62

استخراج طلا از قطعات کامپیوتر با پروتئین وی! image استخراج طلا از قطعات کامپیوتر با پروتئین وی! 1402/12/13

پروتئین مورد استفاده‌ی بدن‌سازان، هزینه‌ی استخراج طلا از زباله‌های الکترونیکی را تا ۵۰ برابر کاهش می‌دهد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 57

توسعه حسگرهای چهره‌ پوشیدنی که می‌توانند احساسات ما را درک کنند image توسعه حسگرهای چهره‌ پوشیدنی که می‌توانند احساسات ما را درک کنند 1402/12/07

تیمی در کره، سیستم قابل پوشش و کشش صورت ایجاد کرده‌اند که از بررسی اصطکاک و لرزش پوست برای ارزیابی احساسات انسان استفاده می‌کند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 69

شرکت نورالینک ایلان ماسک قدرت ابرانسان‌ها را به این بیمار هدیه داد image شرکت نورالینک ایلان ماسک قدرت ابرانسان‌ها را به این بیمار هدیه داد 1402/12/02

ایلان ماسک از موفقیت اولین آزمایش انسانی نورالینک خبر داد و اعلام کرد به‌لطف تراشه این شرکت، بیمار نوعی توانایی ابرانسانی پیدا کرده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 97

سورپرایز فضانورد ایرانی در ایستگاه فضایی بین المللی: بفرمایید قورمه سبزی! image سورپرایز فضانورد ایرانی در ایستگاه فضایی بین المللی: بفرمایید قورمه سبزی! 1402/11/24

یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانی‌تبار ناسا به همکارانش در ایستگاه فضایی بین‌المللی قورمه سبزی تعارف کرد و ظاهرا آن‌ها هم طرفدار این غذا شده‌اند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 101