امروزه کمتر خانواده ای را می توان دید که برای تهیه غذا و خورد و خوراک روزانه از مواد اولیه منجمد و آماده استفاده نکنند. از گوشت و مواد پروتیِنی گرفته تا انواع سبزیجات. همه چیز از شکل طبیعی و تازه به صورت منجمد و فریز شده در آمده اما تصور این که روزی نوزاد خانواده ای هم از فریزر در آید، تصور راحتی نیست ! اما این اتفاق نادر چندی پیش در اصفهان رخ داد.
دکتر محمد مهدی آخوندی رییس مرکز باروری، در مورد تولد نوزاد حاصل از جنین فریز شده پس از 11 سال می گوید: در حال حاضر بیش از 10 هزار جنین در بانک های اهدای این مرکز ذخیره شدهاند. وی ادامه داد: بنابراین زمانی که جنین چند سلولی است (به عنوان مثال سه روزه است) قابلیت انجماد را دارد. باید توجه داشت که این جنین را میتوان دهها سال نگه داری کرد به گونهای که هرگاه به رحم منتقل شود، همانند یک جنین تازه است.
رییس مرکز باروری، با بیان این که تولد این نوزاد با هیاهوی تبلیغاتی همراه بود، درباره شرایط نگه داری از این جنین در حین انجماد توضیح داد: از دمای منفی 135 درجه به بالا، کلیه اعمال حیاتی سلول متوقف میشود. بنابراین هیچ آسیبی در این بازه دمایی به سلولهای بیولوژیک وارد نمیشود.
آخوندی با اشاره به این که این شیوه درمانی از 20 سال پیش در ایران به کار گرفته میشود، گفت: از آن زمان تاکنون به تدریج امکانات لازم برای باروری فراهم شده است. اکنون در بانک اهدای اسپرم، نمونه هایی موجود هستند که بیش از 15 سال ذخیره شدهاند.
البته دکتر نصر اصفهانی ، جنین شناس مرکز تحقیقات باروری و ناباروری اصفهان می گوید: رکورد تولد جنین های فریز شده به طور معمول چهار تا پنج سال است و به ندرت تا هفت سال می رسد اما با تولد نوزاد حاصل از جنین فریز شده، این رکورد نخستین بار در کشور در اصفهان شکسته شد.
اصفهانی افزود: خواهر دو قلوی این نوزاد11 سال پیش از طریق انجماد جنین در اصفهان به دنیا آمد که او نیز از سلامت کامل برخوردار است و در اصل این پسر برادر دو قلوی او با 11 سال اختلاف سن است.
بیماران سرطان تخمدان، سینه و رحم و یا کسانی که می خواهند بچه دار شدن خود را بنا به عللی به تعویق بیندازند، می توانند از این روش برای حفظ قدرت باروری خود استفاده کنند.با بالارفتن سن در خانم ها شانس باردار شدن آنها کمتر می شود اما در این روش دیگر این عنصر تاثیری ندارد.