علی محمد آقازمانی - پژوهشگر حوزه جامعه اطلاعاتی - اظهار كرد: به نظر میرسد بیش از ۸۰ درصد کاربران اینترنت، مخاطب و کاربر شبکههای اجتماعی اینترنت مانند فیس بوک و توئیتر باشند که توسعه فناوریهای نوین ارتباطی و فراگیر شدن استفاده از این شبکهها در میان مخاطبان دهکده جهانی، در گسترش پدیده اعتیاد به این شبکهها یا اعتیاد دیجیتالی (Internet Addiction) را سبب شده است.
وی با اشاره به مخاطرات و تهدیدهای اطلاعاتی که این شبکهها برای جامعه مخاطبانشان به همراه میآورند گفت: پایگاهی مانند فیسبوک، یک فرصت ایده آل و تمام عیار برای شبکههای جاسوسی و اطلاعاتی غرب است که به عنوان یک ابزار جاسوسی، امکانات خوبی را برای رصد اطلاعاتی و تخلیه اطلاعاتی میلیونها کاربر این شبکه در سراسر جهان فراهم می کند. از سویی ، تکنیکها و قابلیتهایی که در این شبکه در اختیار مخاطبان قرار گرفته است، روز به روز تمایل و انگیزه مخاطبان این شبکهها را به فعالیت و صرف وقت و عمر خود در این مجموعه با لایک بازی و کامنت و post زنی، افزایش میدهد که عاملی در پدیدار شدن اعتیادی به نام اعتیاد فیسبوکی (Facebook addiction) است.
او با برشمردن مخاطرات روحی و روانی که این سایتها برای سنین مختلف کاربرانش به همراه دارد، موضوعاتی چون خجالتی شدن، گوشه گیری، تنهایی، تمایل به دوری از اجتماع، کاهش اعتماد به نفس و غوطه ور شدن در دنیای مجازی به جای دنیای واقعی را از معضلات شبکههایی مانند فیسبوک دانست که در تحقیقات و پژوهشهای چند سال اخیر ژورنالهای علمی مرتبط با رفتار و جرایم اینترنتی (Cyber Behavior & Crime) بر آنها تاکید شده است.
مولف کتاب "کارآفرینی دیجیتالی"، اعتیاد به شبکه های اجتماعی به ويژه فیس بوک را یک ناهنجاری بینالمللی دنیای وب دانست که زمینه بروز طلاق، از هم پاشیدن بنیان خانوادگی، کاهش اثربخشی فعالیتهای روزانه و اختلالات بینایی و جسمانی کاربر را به همراه دارد و بستر کاهش روابط اجتماعی فرد را فراهم میکند.
وی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه کرد تا با تشکیل کمیته ویژه بررسی امور مربوط به اعتیاد دیجیتالی، معضلات و آسیبهای فراوان موجود در این عرصه را شناسایی ، تشخیص و برای درمان بیماران آن اقدامات ارزنده ای را در دستور کار قرار دهد.
این محقق اینترنت در پایان، ده توصیه به معتادان دیجیتالی و علاقمندان پر و پا قرص شبکههای اجتماعی داشت:
۱- فیس بوک زندگی مجازی را ترغیب و تشویق میکند و مهارتهای اجتماعی شدن شما را در محیط واقعی کاهش میدهد.
۲- در شبکههای اجتماعی، همه با هم هستیم، اما درواقع تنهايیم.
۳- تحقیقات نشان میدهد، معتادان این شبکهها، افراد خجالتی، افسرده و گوشهگیراند.
۴- درصد قابل ملاحظهای از طلاقها در آمریکا، بخاطر معضلات فیس بوک بازی است.
۵- بلوغ زودرس و درونگرایی به ویژه میان نونهالان و نوجوانان، از معضلات شبکههای اجتماعی قلمداد میشود.
۶- هویت شما، هویت فیس بوکی و مجازی نیست. دنیای واقعی خود را تقویت کنید.
۷- حضور بیملاحظه در فیسبوک و انتشار اطلاعات شخصی، حریم خصوصی شما را به شدت تهدید میکند.
۸- بسیاری از گروههای به ظاهر جذاب و پربیننده در این شبکهها، به هدف جاسوسی اطلاعاتی و کسب درآمد تشکیل شده است. طعمه تبهکاران اینترنتی نشوید.
۹- روی آوردن به ذخیره سازی اطلاعات الکترونیکی خود در این شبکهها، خداحافظی با دفترچه خاطرات زیبا و آلبومهای کاغذی خاطرهانگیز را به همراه دارد.
۱۰- معتادان شبکههای اجتماعی، با ادبیات گفتاری و نوشتاری سخیف و مبتذل حاکم بر این شبکهها خو میگیرند و در زندگی واقعی آنها به خوبی منعکس میشود.