ایسنا در بررسی وضعیت استفاده از وی پی ان در کشور ضمن تعریف وی پی ان مجاز و غیر مجاز در ایران نوشت: كمال هاديانفر- رييس پليس فتا - چندي پيش از تدوين و ابلاغ آئيننامه اجرايي كميسيون ساماندهي فيلترينگ فضاي مجازي به منظور صدور مجوز استفاده از فيلترشكنهاي (وي پي ان) مجاز و مسدود كردن فيلترشكنهاي غيرمجاز در آينده نزديك خبر داده و در اين باره گفته بود: سازمانها، وزارتخانهها، بانكها و برخي شركتها مانند هواپيمايي از «وي پي ان»هاي قانوني به خاطر مسائل امنيتي و حفظ اطلاعات خود و مشتريان استفاده ميكنند.
به گفته کارشناسان دلیل استفاده از وی پی ان در کشور بین کاربران ایرانی، سر زدن به شبکه های اجتماعی است.
به گفته مسوولان قضايي گاه بسياري از كاربران فضاي مجازي تنها به دليل نياز آني و بدون بررسي عملكرد، اينگونه نرمافزارها را روي رايانه خود نصب ميكنند كه ممكن است اين نرمافزارها خود يك تروجان يا كليدخوان باشند و اطلاعات مربوطه به نام عبور و كاربري افراد را در اختيار سرور خود قرار دهند. همچنين VPNها اطلاعات را به صورت كد شده منتقل ميكنند كه فرمول كد كردن آن تنها در اختيار سرور است و تضميني وجود ندارد كه سرور قبل از رسيدن اطلاعات به مقصد آن را بازخواني نكرده باشد.
در اين ميان مقامات قضايي كشور با تاكيد بر اين نكته كه حدود 20 تا 30 درصد از كاربران اينترنت كشور از VPN استفاده ميكنند، استفاده از اين نرمافزار را به دو بخش قانوني و غيرقانوني تقسيم كرده و رييس پليس فتا با بيان اين مطلب خاطرنشان كرده بود كه بايد بر وي پي انهاي مجوزدار، نظارت شود و غيرمجازها مسدود شوند. اما در ارتباط با VPNهاي مجاز هم گفته ميشود برخي دستگاهها در ساعات اداري روز پورتهاي وي پي ان را براي کارمندان خود بازگذاشته و با پايان ساعات اداري، استفاده از اين پورتها را غيرممکن ميکنند.
(تنظیم کننده خبر: البته لازم به یادآوری است که بین وی پی ان و فیلتر شکن بعنوان دو مقوله فنی تفاوت وجود دارد و همین امر نشان می دهد کارشناسان تصمیم گیر که بحث امنیت را پیش می کشند خود وی پی ان بعنوان تونلی امن را نیز جزو ابزار نا امنی تعریف کرده اند و بحث ها از همین جا خلط شده است.)