کتاب «درباره چای» نوشته کام لام چوئن با ترجمه نوشین دیانتی در 136 صفحه توسط نشر مشکی تجدید چاپ شد. در مقدمه این کتاب میخوانیم: «با این که از قدیم نام «شننونگ» با کشف چای پیوند خورده، داستانی هم درباره یک راهب هندی به نام «بودیدارما» وجود دارد. او در قرن ششم میلادی میزیست و پدر ذنبودیسم به شمار میرود. طبق این داستان، بودیدارما در طول عبادتی هفتساله که باید بیدار میبود به خواب فرو رفت، هنگامی که بیدار شد از اینکه به خواب رفته، خشمگین شد و پلکهایش را برید. از جایی که پلکهایش به زمین افتادند، دو گیاه چای رویید...» این کتاب علاوه برا ارائه دانستنی هایی درباره چای، روش دم کردن انواع چای همراه با معرفی چای هایی برای کاهش درد برخی بیماری ها درج کرده است.
بخش اول این کتاب به موضوعاتی مانند «داستان چای»، «گسترش چای در چین»، «لویو، دانشمند چای شناس»، «مراسم چای در ژاپن»، «مراسم چای در چین»، «آداب نوشیدن چای در مالزی و تایلند» و ... اختصاص دارد. بخش دوم کتاب با مطالبی چون «عصر طلایی چای»، «چای سفید»، «چای نیمه سبز» به پرورش چای و انواع چایهای مصرفی پرداخته است.
در بخش سوم این کتاب مسائل مربوط به مصرف چای ارایه شده است که «آب، مادر چای»، «قوری، پدر چای»، «جنس قوریها»، «هنر آماده کردن چای» و ... برخی از مطالب این بخش است. بخش چهارم هم به معرفی انواع چایهای شفابخش اختصاص دارد. چایهای تابستانی، چای گل داوودی گرم، چای گوجه فرنگی، چای هسته نیلوفر آبی و دیگر انواع چای با معرفی نوع بیماری و نوع چایی که میتواند به عنوان درمان آن مورد استفاده قرار بگیرد، در این بخش کتاب آمده اند.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم: «تاثیر چای آرام است و به تدریج بیشتر میشود. باید دو یا سه فنجان کوچک چای را مرتبا طی دو یا سه روز بنوشید تا حالتان بهتر شود. هیچگاه بیش از دو یا سه فنجان کوچک چای را در یک زمان ننوشید. چایها را داغ بنوشید، مگر آن که غیر از آن ذکر شده باشد. اگر چایی را باید سرد نوشید، صبر کنید تا خنک شود و سپس آن را در یخچال بگذارید. یخ اضافه نکنید.»
در بخشی از این کتاب که به درمان دردهای مختلف با استفاده از انواع چای میپردازد، میخوانیم:
برای کاهش وزن: چای اولانگ
برای درد روده: چای سرکه برنج
برای عفونت گلو و لثه: چای شیرین
برای فشار خون بالا: چای موز/ چای هسته نیلوفر آبی
برای فرونشاندن گرمای درون: چای گل داوودی زرد
برای اسهال: چای لپه
برای تقویت سیستم ایمنی: چای میگو
برای ازدیاد خون: چای خرمای قرمز چینی
برای سرفه و سینهدرد: چای ترب سفید
و در ادامه روش دمکردن این چایها همراه با تصاویر توضیح داده شده است.
*
این چایها را ننوشید:
چای سرد، چرا که هضم را مختل میکند.
چای بسیار غلیظ، مگر آنکه دمکرده دارویی خاصی باشد.
چای، پیش از خوردن صبحانه
چایی که از شب مانده و دوباره گرم شده است.
چایی که در قوری مانده و خشک شده است، این چای جوشیده، قوی و تلخ است.
خواص نوشیدن چای، چه کسانی نباید چای بنوشند، چه مواقعی نوشیدن چای خوب است و چه مواقعی اصلا خوب نیست، از دیگر مطالب این کتاب است.
در پشت جلد این کتاب آمده است: «این کتاب مجموعه ای است از همه آنچه میخواهید درباره چای، این نوشیدنی پرطرفدار بدانید. از انواع چایهای شفابخش و درمانی، تا تاریخچه کشف، از آداب و سنن نوشیدن چای در کشورهای گوناگون تا افسانههای کهن درباره آن...»