اخیراً یکی از همکاران عزیز و پژوهشگرم در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین به نام سعید رشوند، به طور اتفاقی با نامهای رنگ و رورفته در بین بایگانی خاک گرفتهی ادارهی متبوعش برخورد کرد که از قضا به نظرم، آن تکه کاغذ رنگپردیده و غبار گرفته، سندی پررنگ و شفاف میتواند باشد که آشکارا شتاب حیرتانگیز محو وحوش را از سرزمینمان یادآور میشود.
همان طور که در این نامه مشاهده میکنید، یکی از کارشناسان یک طرح بینالمللی مشترک مطالعاتی مرتعداری، دست خطی را در مورخ 27 آبان 1348 خطاب به مدیر ایرانی طرح بررسیهای مراتع با همکاری سازمان ملل مینویسد و طی آن ابراز گلهمندی میکند که به دلیل وجود شمار قابل توجهی از آهو که آزادانه در منطقه در حال چرا هستند، امکان ادامهی طرح وجود ندارد، چرا که آهوها اقدام به چرای علوفهها و بوتههای کاشته شده میکنند و عملاً نمیتوان با چنین شرایطی به نتایج این مطالعه استناد کرد. جالب آن که حتی با ترفندی چون استفاده از مواد شبه سمی که آهو را از رغبت خوردن علوفهها منصرف کند، هم نمیتوانند مانع از حضور آهوها شوند!
این در حالی است که 44 سال بعد، در همان ایستگاه نودهک قزوین، جز ملخ و موش صحرایی، جاندار دیگری به ندرت مشاهده میشود، چه رسد به حضور گلههای پرتعداد آهو!
خوانندگان عزیز این سطور لابد به یاد دارند که نگارنده، در سیزدهم بهمن 1391، با انتشار نتایج مطالعاتش بر روی شمار وحوش علفخوار شاخص کشور، به این نتیجه رسید که تقریباً سهم عمدهای از کل و بز و قوچ و میش و آهو و جبیر و مرال و گوزن کشور از دست رفته و اینک شمار آنها به حدود 111 هزار رأس در کل کشور تقلیل یافته است؛ عددی که اندکی بعدتر، معاون وقت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست هم بر آن مهر تأیید زد و رفت!
Apptronik با همکاری با Jabil قصد دارد از رباتهای آپولوی خود برای ساختن خودشان بهره ببرد.
این روش در مقایسه با روشهای سنتی بسیار کارآمدتر و سالمتر است.
آلودگی هوا نهفقط به بدن آسیب میزند، بلکه تواناییهای شناختی را کاهش میدهد و در فعالیتهایی مانند خرید و تصمیمگیری مؤثر است.
این دستاورد در توسعه کامپیوترهای کوانتومی و دستگاههای الکترونیکی و مغناطیسی پیشرفته کاربرد دارد.
سازمانهای مختلف برای مواجهه با خطرات احتمالی برخورد این سیارک آماده میشوند.
چتبات چینی دیپسیک در لحظه خود را سانسور میکند.
تدوینگر این فیلم میگوید برای اصلاح لهجه «آدرین برودی» به مجارستانی از هوش مصنوعی استفاده کرده است.
شرکت ULA قصد دارد راکت Vulcan Centaur را به یک رهگیر فضایی تبدیل کند تا از ماهوارهها در برابر تهدیدات فضایی دفاع کند.
محققان ارتباط مصرف داروی دیابت اوزمپیک که باعث کاهش وزن میشود را با یک بیماری نادر بینایی بررسی کردند.
برای والدین دارای فرزند نیز طرح جدیدی در نظر گرفته شده است.