ديتاپروژکتورها از آن دسته وسايلي هستند که حتي بعد از گذشت ساليان سال از ورودشان به بازار، بازهم از قيمت بالايي برخوردارند و خريد آن به دلايل بسياري، براي کاربردهاي خانگي چندان به صرفه نيست (البته بعضي افراد ديتاپروژکتور را بيشتر براي تماشاي فيلم در خانه ميپسندند اما تعداد این افراد زیاد نیست). با این وجود، شرکتهای بزرگ مدلهای متنوعی از این محصولات را برای مصارف آموزشی و کاربردهای صنعتی تولید میکنند. یکی از آنها، شرکت معروف Epson است که بیشتر افراد آن را در ایران با پرینترهای جوهرافشانش میشناسند. این شرکت سری مختلفی از دیتاپروژکتور را برای کاربردهای مختلف تولید کرده که مدل EB-1910 این شرکت نمونهای از آن است که برای کاربردهای آموزشی ساخته شده و به تازگی در اختیار ما قرار گرفتهاست. در این مقاله کوتاه، سعی داریم به بررسی این دیتاپروژکتور شرکت Epson بپردازیم و ببینیم چه امکاناتی را در اختیار شما قرار میدهد.
ساختار ظاهری
EB-1910 مانند دیگر دیتاپروژکتورهای استاندارد است که برای محیطهای آموزشی طراحی شده و دارای ساختاری مستطیلی شکل و پهن است که این موضوع امکان نصب آن را روی سقف ممکن میسازد. محصول شرکت Epson دارای بدنهای سفید رنگ با لبههای گرد است که این موضوع جذابیت خاصی به آن بخشیدهاست. در بخش فوقانی دستگاه (درست در وسط آن) لوگوی Epson خودنمایی میکند و با فاصله کمی از لوگو، پنل مدیریتی دستگاه قرار دارد. در این بخش، کلید خاموش و روشن کردن دیتاپروژکتور، دکمه جستوجوی منابع (برای پیدا کردن منابع تصویری فعال متصل به دستگاه)، کلید منو (برای ورود به بخش تنظیمات دستگاه)، کلید چهارجهته، کلید Enter (برای تأیید تنظیمات انجامشده در منو)، دکمه Help و دکمه Esc (برای لغو دستورات) قرار دارد. در این قسمت، بخش مکانیکی تنظیمکننده وضعیت تصویر در حال نمایش نيز دیدهمیشود. بهطور کلی، EB-1910 در بخش تنظیمکننده مکانیکی تصویر دارای دو اهرم تنظیمکننده متحرک است که با استفاده از آنها میتوان تصویر را براساس فاصله دیتاپروژکتور از دیوار فوکوس و همچنین آن را به حالت تله یا واید درآورد. علاوه بر این، یک پوششدهنده پلاستیکی روی لنز نيز قرار دارد که با بستن آن صدا و تصویر قطع میشود (هنگام بستن پوشش پلاستیکی بعد از کمتر از چند ثانیه لامپ خاموش و دور فن کم و صدا قطع میشود).
پشت دستگاه از امکانات ارتباطی خوبی برخوردار است. از آنجا که این محصول برای کاربردهای آموزشی استاندارد طراحی شده، در پنل پشتی آن از پورت HDMI خبری نیست. با این وجود، امکانات ارائهشده نیازهای شما را برآورده میکند. در پنل پشتی دستگاه یک ورودی Composite همراه با جکهای ورودی صدا از نوع RCA، یک ورودی S-Video، پورت RS232 (برای انجام تنظیمات و بهروزرسانی Firmware دستگاه)، دو ورودی D-Sub با جک ورودی 3/5 میلیمتر صدا، یک خروجی D-Sub همراه با جک 3/5 میلیمتری (برای اتصال به وسایل تصویری دیگر)، پورتهای USB نوع A و B (برای اتصال وسایلذخیرهسازی مختلف) و پورت شبکه (RJ45) است .
اشاره به این نکته حائز اهمیت است که در بخشی پشتی دستگاه نيز یک گیرنده مادون قرمز وجود دارد که به شما امکان ميدهد، هنگامی که مقابل دستگاه نیستید، با استفاده از ریموت دستگاه را مدیریت کنيد.
در سمت چپ دستگاه فیلتر قابل تعویض (این فیلتر قابل شستن است) و بلندگوی دستگاه قرار دارد. پس از باز کردن دریچه کناری دستگاه و برداشتن فیلتر با یک فن روبهرو میشوید که هوای خنک را با عبور از فیلتر وارد دستگاه کرده و باعث کاهش دمای لامپ آن میشود.
در بخش جلویی EB-1910 گیرنده مادون قرمز کنترل از راه دور، منافذ خروجی هوا (برای خروج هوای گرمی که از دستگاه خارج میشود)، فضای خروجی نور لامپ دستگاه و اهرم خاکستری رنگ (با فشار دادن آن پایه تنظیم ارتفاع که در قسمت زیرین آن وجود دارد، آزاد میشود)، قرار دارند. در بخش زیرین دستگاه نيز تعدادی فضای کوچک برای نصب پیچهای پایههای نگهدارنده سقفی وجود دارد.
مشخصات فنی
در EB-1910 نيز مانند بسياري دیگر از محصولات جدید شرکت اپسون از فناوری کاربردی 3LCD به کار رفتهاست. در این فناوری برخلاف فناوریهای نسل قبل از سه پنل LCD در ساختار دیتاپروژکتور استفاده شدهاست. بهطور کلی، در فناوری 3LCD نور تابیدهشده از لامپ نخست به یک آيینه Dichroic برخورد میکند. در این حالت یکی از رنگها از این آيینه عبور کرده و پس از برخورد با آيینه استاندارد روبهروی خود وارد یکی از پنلهای LCD میشود. نور بازتابشده از آيینه اول به آيینه Dichroic دوم میخورد. در این حالت رنگ موردنظر که آینه نسبت به آن فیلتر است، بازتاب و به پنل بعدی میرسد و رنگ سوم نيز پس از عبور از این آیينه و برخورد با آیينههای استاندارد، وارد منشور شده و تصویر را تشکیل میدهند. در این میان، پنلهای LCD موجود نيز وظیفه ایجاد تصویر را در منشور دارند. بهطور کلی، این پنلها براساس دستورهاي الکترونیکی که به هر کدام میرسد، تغییر میکنند (شفاف یا غیرشفاف میشوند) و امکان عبور رنگ را با ساختار موردنظر میدهند تا پس از ترکیب آن در منشور، تصویر نهایی ایجاد شود.
برپايه اطلاعات ارائهشده، میزان روشنایی این دستگاه در نور سفید و نور رنگی به ترتیب در حالت استاندارد و Eco به 4000 و 2700 لومینس (کاندلا در مترمربع) میرسد. از آنجا که با یک محصول اداری طرف هستیم، حداکثر دقت این محصول 768×1024پیکسل با نسبت تصویر 4 به 3 است که برای مصارف آموزشی کاملاً مناسب به نظر ميرسد. نسبت کنتراست این محصول 2000 به 1 بوده و لامپ آن برپايه ادعای شرکت Epson، قادر است 2500 ساعت در حالت استاندارد و 3500 ساعت در حالت Eco کار کند. EB-1910 قادر است تصاویری را در محدوده سي تا سيصد اینچ ایجاد کند و براساس تست و اطلاعات ارائهشده در فاصله 1/97 تا 3/21 متر میتواند تصویری شصت اینچی ایجاد کند. حداکثر توان مصرفی این محصول 237 وات در حالت Eco است که در حالت آماده بهکار (Eco) به 0/5 وات میرسد. میزان نویز فن این دستگاه نيز در حالت استاندارد 37 و در حالت Eco به 29 دسیبل میرسد.
تست دستگاه
در مرحله اول تست دستگاه، نخست به سراغ گرمای تولیدی و صدای آن رفتیم که برای بسیاری از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مرحله، برای شروع کار دستگاه را به مدت دو ساعت هنگام پخش یک فیلم با استاندارد 720P در دمای استاندارد اتاق قرار دادیم (تصور کنید، کلاس درس). در این حالت و با وجود تنظيم دستگاه در حالت استاندارد، دمای به نسبت خوبی داشت و گرمای آن به حدي نبود که باعث شود، محیط بیش از حد گرم شود! در این حالت، صدای فن قابل شنیدن بود اما براي کاربر آزاردهنده نبود. البته این تست در یک محیط تقریباً ساکت انجام شد و در محیط کلاس این صدا به مراتب کمتر شنیده خواهدشد. در مرحله دوم تست، به سراغ کارایی امکانات ارتباطی دستگاه رفتیم. برای تست کارایی پورت USB از یک حافظه فلش شانزده گیگابایتی استفاده کردیم. در این حالت با استفاده از دکمه Source Search دستگاه به راحتی حافظه فلش را پیدا کرد و توانستیم به محتويات آن دسترسي پيدا کنيم. محیط مديريتي محتويات حافظه فلش ساده و در عین حال کاربردی بود و به راحتی توانستیم به پوشهها دسترسی پیدا کنیم. برای تست در حافظه فلش، تعدادی فایل صوتی و تصویری را کپی و آن را به دستگاه وصل کردیم. اما در این میان دستگاه فقط فایلهای عکس با فرمت Jpeg را پخش کرد و فایلهای صوتی Mp3 و فایلهاي تصویری با فرمت mp4 و xVid را نشناخت. حتی در صورتی که فایلها را روی حافظه فلش دیگری با فرمت فایل FAT 32 و ظرفیت پایینتر کپی کردیم، بازهم این مشکل وجود داشت (فکر کنم، این دیتاپروژکتور برای اینکار ساخته نشدهاست). EB-1910 در نمایش عکسهایی که با دوربین گرفته شدهبودند، کمی کند عمل میکرد (زمانی که دقت تصاویر بالا باشد، دیتاپروژکتور توانایی پردازش سریع آن را ندارد و باید زمان به نسبت زیادی را صرف کرد). با این وجود، دیگر امکانات ارتباطی دستگاه نیاز شما را بهطور کامل برآورده میکند. Epson برای مدیریت بهتر دستگاه یک نرمافزار ارائه کرده که با استفاده از آن میتوانيد به راحتی تصویر و فایلهای موجود در نوتبوک خود را در کلاس درس برای دیگر دوستان نمایش دهيد (درست همان چیزی که یک دانشجو یا استاد برای ارائه مطالب نیاز دارد).
از آنجا که با یک دیتاپروژکتور استاندارد طرف هستیم، نباید توقع دقت تصویر بالایی را از آن داشتهباشیم. پس از تستهایی که ما با این دستگاه انجام دادیم، میتوانیم بگوییم این محصول در پخش فیلم و مصارفي از این دست امتیاز استانداردی میگیرد اما اگر بخواهیم آن را در زمینه کاری خود محک بزنیم، باید بگوییم EB-1910 برای مصارف آموزشی از کیفیت و دقت مناسبی برخوردار است. این دستگاه به مدد فناوری 3LCD کیفیت تصویر مناسبی ارائه ميکند و رنگها از تفکیکپذیری خوبی برخوردار هستند. تفکیکپذیری سایهها و نیمسایهها نيز در EB-1910 با توجه به سطح محصول مناسب است. برای تست بیشتر از فایلهای ویدئویی با استاندارد 720P و بازیهای سهبعدی استفاده کردیم که در این قسمت نيز محصول شرکت اپسون کارايي خوبي از خود به نمايش گذاشت. با در نظر گرفتن تمامي موارد ميتوان گفت، EB-1910 در زمينه کاري خود يک انتخاب مناسب است.
خلاصه معایب و مزایا
مزایا:
طراحی جمعوجور،روشنایی و کنتراست مناسب، امکانات ارتباطی مناسب، وجود فناوری 3LCD، کیفیت و تفکیکپذیری مناسب رنگها، وجود گیرنده ریموت کنترل در قسمت جلو و عقب دستگاه، امکان تنظیم حالت تصویر براساس زاویه دستگاه (Auto Keystone)
معایب:
عدم پشتیبانی از برخي فرمتهای صوتی و تصویری (هنگام استفاده از حافظه فلش)، سرعت پایین در نمایش تصاویر با کیفیت بالا از روی حافظه فلش