71 درصد ساختمانهاي جديد در پايتخت «5طبقه و بيشتر» ارتفاع دارند
گزارش تحليلي «دنياياقتصاد» از تغيير بزرگ در بازار ساختوساز
فريد قديري
از ابتداي امسال تا كنون طبق آنچه شهرداري تهران و بانك مركزي در دورههاي مشخص – ماهانه و فصلي- از اوضاع ساختوسازهاي مسكوني روايت كردهاند، حجم احداث مسكن كماكان رو به افزايش است، اما ماه به ماه رفتار سازندهها در حال تغيير است كه برآيند اين تغيير، از دو اتفاق مثبت در بازار مسكن حكايت ميكند.
براي تشريح ابعاد تغيير رفتار سازندههاي مسكن هم در تهران و هم در كل شهرهاي كشور، ابتدا لازم است گوشهاي از تازهترين گزارش بانكمركزي كه در اختيار «دنياياقتصاد» قرار گرفته، مورد توجه قرار گيرد.
بانكمركزي روز گذشته با اعلام حجم ساختوساز در 6 ماه اول امسال، از رشد 166 درصدي تعداد ساختمانهاي مسكوني «5طبقه و بيشتر» در تهران خبر داد. احداث چنين ساختمانهايي در كل كشور در همين مدت 65 درصد افزايش پيدا كرده است.
يك ماه پيش نيز بانكمركزي گزارش 5ماه اول - سال89- را منتشر كرد كه محتواي آن حاكي از كاهش متراژ (مساحت) واحدهاي مسكوني در حال ساخت بود.
«كوچكسازي واحدهاي مسكوني» به همراه «تمايل به بلند مرتبهسازي» تغيير بزرگ در فرآيند ساختوساز محسوب ميشود كه ثمره آن براي آينده بازار مثبت خواهد بود.
كارشناسان مسكن دو علت براي اين تغيير بزرگ ارائه ميكنند، دليل اول خروج بساز و بفروشها از بازار است كه بلندمرتبهسازي به عنوان فعاليت تخصصي در مقايسه با احداث بناهاي تكطبقه مهمترين مدرك براي اين ادعا محسوب ميشود. در نيمه اول امسال فقط 16 درصد پروانههاي ساختماني صادره در مناطق شهري كل كشور مربوط به بناهاي يكطبقه بوده است و حتي در شهرهاي بزرگ يكطبقهسازي در اين مدت 3 درصد كاهش نيز پيدا كرده است.
دليل دوم اما به ماجراي زمين و نقش آن در ساختوساز بر ميگردد. سهم تامين زمين در يك پروژه ساختماني به لحاظ هزينه، تقريبا معادل 70 درصد است كه البته اين رقم مربوط به تهران است و در ساير شهرها زمين سهم كمتري دارد. بازار عرضه زمين در تهران محدود است و به همين خاطر، قيمت فروش زمين آنچنان در كنترل سازندهها نيست. در چنين شرايطي راهكار فني براي پايينآوردن سهم ارزش زمين در هزينه ساختوساز ارتقاي بهرهوري زمين است، به اين معني كه تعداد واحدهاي مسكوني قابل ساخت در قطعهاي مشخص، افزايش يابد. براي اين منظور سازندهها هم ميتوانند مساحت واحدها را كاهش دهند و هم اينكه تعداد طبقات احداثي را زياد كنند. اين دو اتفاق همزمان در ساختوسازهايي كه 6 ماه اول امسال انجام شده، افتاده است. بهطوري كه طبق گزارش ماه گذشته بانكمركزي، مساحت واحدهاي مسكوني كه كلنگ ساخت آنها در 5 ماه اول امسال در شهرهاي كشور زمين زده شده حدود 6 درصد كاهش پيدا كرده و طبق جديدترين گزارش اين نهاد رسمي، در نيمه اول سال، تعداد ساختمانهاي پرطبقه، افزايش خيرهكنندهاي داشته است.
رشد 51 درصدي ساختوساز
به گزارش دنياياقتصاد در نيمه اول امسال ساخت 326 هزار واحد مسكوني در كل مناطق شهري كشور آغاز شده كه اين حجم نسبت به مدت مشابه سال قبل 51 درصد افزايش نشان ميدهد. اين واحدها در 79 هزار و 566 دستگاه ساختمان احداث ميشوند.
در شهر تهران نيز تعداد واحدهاي مسكوني در حال ساخت به 60 هزار فقره رسيده كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 85 درصد رشد كرده است. 60 هزار واحد مسكوني در 8 هزار و 603 دستگاه ساختمان قرار گرفتهاند.
جزئيات بلندمرتبهسازي و ارتفاع ساختمانها
در نيمه اول امسال از كل ساختمانهايي كه در كل مناطق شهري كشور احداث شده، 16 درصد شامل ساختمان يكطبقه، 27 درصد ساختمان دوطبقه، 21 درصد ساختمان سه طبقه، 14 درصد ساختمان دوطبقه و 21 درصد ساختمان 5 طبقه و بيشتر بوده است. تعداد ساختمانهاي 5طبقه و بيشتر در كل كشور 65 درصد افزايش پيدا كرده است. همچنين تعداد ساختمانهاي يكطبقه 7 درصد، دوطبقه 7 درصد، سه طبقه 25 درصد و چهار طبقه نيز 38 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش پيدا كرده است.
همچنين در شهرهاي بزرگ نيز در 6 ماه اول امسال، 32 درصد كل ساختمانهاي احداثي در قالب بلندمرتبه - 5طبقه و بيشتر- بوده كه سهم ساختمانهاي 4 طبقه 16 درصد، سه طبقه 20 درصد، دو طبقه 19 درصد و يك طبقه نيز 10 درصد بوده است.
در شهرهاي بزرگ تعداد ساختمانهاي بلندمرتبه 49 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش يافته كه اين رقم براي ساختمانهاي 4 طبقه 10 درصد برآورد ميشود.
در شهر تهران اما ارتفاع ساختمانهاي جديد به شكل قابل توجهي افزايش پيدا كرده است به طوري كه سهم ساختمانهاي «5طبقه و بيشتر» از كل ساختمانها به 71 درصد رسيده است. اين در حالي است كه سهم بناهاي يك طبقه در ساختوسازهاي 6 ماه اول سال 89 به 6/0 درصد رسيده است. تعداد ساختمانهاي 5 طبقه و بيشتر نسبت به مدت مشابه سال قبل 166 درصد رشد كرده در حالي كه تعداد ساختمانهاي دوطبقه 24 درصد كاهش پيدا كرده است. همچنين در تهران تعداد ساختمانهاي 3 طبقه 30 درصد افزايش پيدا كرده است.
به گزارش دنياياقتصاد هر چند روآوردن به بلندمرتبهسازي اندكي هزينه ساختوساز از بابت دستمزد كارگر و لوازم و مصالح را افزايش ميدهد، اما بهطور قطع با توجه به سرشكنشدن ارزش زمين در كل متراژ ساختمان، اين شكل ساختمانسازي براي سازندهها به صرفه خواهد بود.
مدیرعامل کریپتوکوانت ضمن هشدار به سرمایهگذاران بیت کوین، هدف قیمتی ۱۳۵٬۰۰۰ دلاری را اعلام کرد.
صرافی کوینبیس قصد دارد بهزودی تغییر مهمی در پلتفرم معاملاتی خود اعمال کند که احتمالاً بهضرر ارائهدهندگان استیبل کوین ازجمله تتر خواهد بود.
قیمت بیت کوین با کاهشی ۳ درصدی به حدود ۶۳,۷۳۵ دلار رسید که بدترین افت روزانه آن در سه هفته اخیر است. این کاهش همزمان با حمله هوایی اسرائیل به بیروت و افزایش تنشها در خاورمیانه رخ داده است.
گزارشها حاکی از آن است که ۱۳۴ کشور دنیا بهدنبال تبدیل پول ملی خود به رمزارز هستند. دراینبین، چین پیشرفت زیادی کرده است.
قیمت سهام اینتل در پایان معاملات روز جمعه (12 مردادماه) با 26 درصد کاهش به 21.48 دلار رسید.
او گفت در صورت پیروزی در انتخابات، آمریکا به ابرقدرتی در زمینه بیت کوین تبدیل خواهد شد.
قیمت سهام اپل حالا به بالاترین حد تاریخ خود رسیده است.
ایلان ماسک میگوید ایکس چارهای جز طرح شکایت علیه عاملان بایکوت خرید تبلیغات در این پلتفرم ندارد.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: فضای حاکم بر بازار سرمایه صرفا ترس از انتخاب کاندیدایی را مخابره می کند که به نظر می رسد به بنیان های اقتصادی ضربه خواهد زد، این در حالی است که انتخاب وی به عنوان رییس جمهور، سرخپوشی این بازار را پررنگ تر خواهد کرد.
افرادی که ارز دیجیتال در اختیار دارند و میفروشند، مجبور بودهاند مالیات بر درآمد خود را پرداخت کنند. اکنون نیز وزارت خزانهداری ایالات متحده قانون جدیدی تصویب کرده است تا مطمئن شود آنها مبلغ مناسبی ...