نسل اول کیا کارنیوال در سال ۱۹۹۸ رونمایی شد. نسل دوم این خودرو به تعداد محدود در ایران نیز فروش داشت؛ اما نسل سوم کیا کارنیوال با طراحی سال ۲۰۱۴ و ظاهر مشابه سورنتو هرگز به کشورمان نرسید.
هفته گذشته، پیشنمایش نسل جدید کیا کارنیوال اطلاعرسانی شد. این محصول، احتمالا از سال ۲۰۲۱ با نام سدونا (Sedona) وارد بازار جهانی میشود. نسل جدید، طراحی جعبهای خود را با نمای اسپرت و ادوات لوکس، ترکیب کرده است تا مدرن و آیندهنگر جلوه کند. این خودرو، بیش از گذشته به یک شاسیبلند با ادوات نقرهای در رکاب و سپرها شبیه است که درهای کشویی در عقب دارد.
نسل چهارم کارنیوال، جزئیات جالبی در طراحی بدنه دارد که معمولا برای خودروهای این کلاس بدنه، جدی گرفته نمیشود. حالت پوزهی ببر که در محصولات مدرن کیا معمول است، برای کارنیوال با طرحی شبیه الماس و دارای کروم براق، استفاده خواهد شد. دیگر نکته جالب در نمای روبهرو، نوار LED روشنایی روز است که از چراغ اصلی تا حاشیه جلوپنجره ادامه دارد.
در نمای جانبی، استفاده از رنگ نقرهای و فلز برای ستون انتهای خودرو، حالتی لوکس برای کارنیوال ۲۰۲۱ فراهم میکند. پشت خودرو هم، با چراغهای باریک و سرتاسری LED تزئین شده است که مشابه دیگر ونهای مدرن بازار جهانی است.
هنوز اطلاعات دقیقی از تجهیزات فنی و امکانات کابین نسل جدید کارنیوال موجود نیست. احتمالا، پیشرانه ۳/۳ لیتری V۶ مرتبط با نسل قبل با قدرت ۲۷۶ اسببخار یا نمونهی ۳/۸ لیتر ۲۹۱ اسببخار نصب شده روی شاسیبلند تلوراید برای این خودرو استفاده خواهد شد. فروش کارنیوال ۲۰۲۱، از پاییز امسال در کره جنوبی آغاز میشود.
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.