متن کامل خبر
آزمایش کووید ۱۹ موجب نشت مایع مغزی مردی بهمدت ۹ ماه شد
آرشیو
براساس گزارشی جدید، آبریزش بینی مداوم مردی در پی آزمایش کووید ۱۹ ناشی از آلرژی نبوده؛ بلکه علت آن نشت مایع مغزینخاعی از مغز وی تشخیص داده شده است.
براساس گزارشی که ۹ سپتامبر در مجله JAMA منتشر شد، مردی که در جمهوری چک زندگی میکند، مارس ۲۰۲۰ پس از تماس با فرد آلوده به کووید ۱۹، تحت آزمایش کووید ۱۹ با نمونهگیری از بینی قرار گرفت. بهگزارش لایو ساینس، نتیجه آزمایش مرد منفی بود؛ اما پسازآن فقط از سوراخ سمت راست بینیاش دچار آبریزش شد. این علامت که بیمار بهاشتباه فکر میکرد ناشی از آلرژی است، ماهها ادامه داشت تا او در دسامبر ۲۰۲۰ به پزشک مراجعه کرد که سیتیاسکن جمجمه او نشان داد از ناحیه صفحه غربالی دچار آسیب شده است.
صفحه غربالی استخوانی اسنفجی است که بینی را از مغز جدا میکند. مشکل مرد نگونبخت نشت مایع مغزی نخاعی (CSF) تشخیص داده شد که وضعیت نادری است و در آن، مایع شفافی که اطراف مغز و نخاع قرار دارد، بهعلت نقصی در جمجمه از راه بینی نشت میکند. نشت مایع مغزینخاعی که معمولا فقط از یک سمت بینی رخ میدهد، خطرناک است؛ زیرا خطر مننژیت را افزایش میدهد. مننژیت عفونت غشایی است که اطراف مغز و نخاع قرار دارد. بااینحال، بیماران ممکن است سالها پیش از بروز مشکلات جدی، دچار نشت مایع مغزینخاعی باشند.
نشت مایع مغزینخاعی میتواند علل مختلفی ازجمله آسیب به سر یا جراحی سینوسها یا مغز داشته باشد. در این مورد، نشت مایع مغزی نخاعی احتمالا ناشی از عارضهای بسیار نادر است که براثر آزمایش کووید ۱۹ او در مارس ۲۰۲۰ ایجاد شد.
بهگزارش سازمان غذا و داروی آمریکا، فرد مذکور تحت آزمایش نازوفارنژیال (نمونهگیری از حلق و بینی) قرار گرفت که در آن ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی نمونهای را از عمق بینی یعنی جایی میگیرد که در آن حفره بینی به قسمت بالای گلو میرسد. چنین آزمایشهایی برای بیمار آزاردهندهاند و حسی مانند خراشیدن مغز را القا میکنند و ممکن است با علائمی مانند آبریزش چشم همراه باشند.
اگرچه آزمایش نازوفارنژیال اصلیترین روش آزماشی بود که اوایل دنیاگیری استفاده میشد، چنین آزمایشهایی پس از ساخت آزمایشهای دیگری از رواج افتاد که میتوانند با استفاده از نمونههای جمعآوریشده از بخش جلوی بینی، کووید ۱۹ را تشخیص دهند.
البته باید توجه کرد که فقط چند مورد معدود نشت مایع مغزینخاعی مرتبط با صدها میلیون آزمایش کووید ۱۹ در سراسر جهان از ابتدای دنیاگیری گزارش شده است. طبق گزارش منتشرشده در JAMA، در جمهوی چک از مارس ۲۰۲۰ تا می ۲۰۲۱، ۲۵ میلیون آزمایش کووید ۱۹ انجام شد. همچنین براساس اطلاعات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا از آغاز دنیاگیری، در آمریکا بیش از ۵۳۹ میلیون آزمایش انجام شده است.
دو مورد قبلی گزارششده از نشت مایع مغزینخاعی مرتبط با آزمایش کووید ۱۹ در افرادی رخ داده بود که دچار نقایصی در قاعده جمجمهشان بودند که خطر ابتلا به این عارضه را افزایش میدهد. در یکی از موارد که در شماره آوریل ۲۰۲۱ مجله Journal of Clinical Neuroscience منتشر شد، نویسندگان معتقدند سواب بینی نیز با زاویه نادرستی وارد شده بود.
بهنظر میرسد گزارش جدید اولین مورد نشت CSF بهدنبال آزمایش کووید ۱۹ باشد که در آن بیمار قبلا نقص جمجمه نداشته است؛ زیرا سیتیاسکن انجامشده روی مرد در سال ۲۰۱۱ هیچ نقصی را نشان نداده بود.
این مرد برای ترمیم جراحت وارده به صفحه غربالی به جراحی نیاز داشت و همراه آن برای پیشگیری از عفونت آنتیبیوتیک دریافت کرد. او بدون عوارض ناشی از عمل جراحی بهبود پیدا کرد؛ اما در ملاقات سه هفته بعد خود گزارش کرد که از سوراخ سمت راست بینی نمیتواند بویی را احساس کند.
به این خبر امتیاز بدهید :
هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است! اولین نفری باشید که نظری را ارسال می کند!