همزمان با توسعه و افزایش فروش خودروهای برقی، لوازم و قطعات جانبی خودروهای برقی نیز با رشد همراه شدهاند. یکی از لوازم و قطعات جانبی خودروهای برقی ایستگاه شارژ است. رقابت در حوزه ساخت ایستگاه شارژ اختصاصی میان برندهای مختلف بالا گرفته است و هر خودروساز تمایل دارد تا ایستگاه شارژ اختصاصی خود را داشته باشد.
تا پیش از این خودروسازان برای حمایت از اتومبیلهای برقی خود، قراردادهای همکاری در زمینه ارائه خدمات ایستگاه شارژ با تامین کنندگان بزرگ برق منعقد میکردند. اکنون رویه آنها تغییر کرده است و به دنبال راهاندازی ایستگاه شارژ اختصاصی برای مشتریان خود هستند. در همین زمینه دو شرکت آلمانی فولکس واگن و زیمنس، در الکتریفای آمریکا برای توسعه ایستگاه شارژ اختصاصی سرمایهگذاری کردهاند.
الکتریفای آمریکا بزرگترین شبکه عمومی شارژ فوق سریع برای وسایل نقلیه الکتریکی از هر تامین کننده در آمریکای شمالی است. این شرکت یعنی از زیرمجموعههای فولکس واگن در آمریکا به شمار میرود که در سال 2016 تاسیس شد. فولکس واگن راهاندازی الکتریفای آمریکا را بخشی از تلاش خود جهت بهبود وجهه شرکت پس از اتفاقات دیزل گیت قلمداد میکند.
زیمنس و فولکس واگن اکنون 450 میلیون دلار در الکتریفای آمریکا سرمایهگذاری کردهاند که موجب افزایش ارزش این شرکت به 2.45 میلیارد دلار شده است. الکتریفای آمریکا قصد دارد زیرساخت شارژ عمومی را در ایالات متحده و کانادا گسترش دهد. سرمایهگذاری فولکس واگن به این شرکت اجازه میدهد تا زیرساخت های شارژ آمریکا را به 1800 ایستگاه و 10000 شارژر سریع تا سال 2026 افزایش دهد. رقمی که دو برابر تعداد ایستگاهها و شارژرهای کنونی است.
توسعه انواع ایستگاه شارژ در آمریکا و کانادا
الکتریفای آمریکا تصمیم دارد تا انواع مختلف ایستگاه شارژ اعم از خانگی، عمومی و تجاری را در آمریکای شمالی راه اندازی کند. در همین راستا این شرکت از همکاری و مساعدت زیمنس eMobility برخوردار خواهد شد. زیرشاخه eMobility زیمنس طیف کاملی از سختافزار، نرمافزار و خدمات شارژ AC و DC را به مشتریان خانگی و تجاری خود ارائه میدهد.
فولکس واگن در حال تغییر سبک کار خود است و تصمیم دارد تا به برند الکتریکی کامل تبدیل شود. این شرکت برنامه دارد تا همراه با شرکای خود، تا سال 2025 حدود 45000 جایگاه شارژ پرقدرت (HPC) در اروپا، چین و ایالات متحده بنا کند. این ایستگاهها به مشتریهای خصوصی و تجاری فولکس واگن خدمترسانی خواهند کرد.
فولکس واگن به عنوان بخشی از یک حکم رضایت که در سال 2016 با مقامات ایالات متحده صادر شد، با اقدامات متعددی موافقت کرد تا از تبعات دیزل گیت رهایی یابد. یکی از جنبه های این برنامه تعهد به ایجاد یک شبکه عمومی شارژ وسایل نقلیه الکتریکی بود. اقدامی که هماکنون از سوی آلمانیها در حال پیگیری است.
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.