شورای رقابت نهادی است که وظیفه قیمتگذاری کالاها در شرایط انحصار بازار را بر عهده دارد. بهطور معمول این شورا قیمت خودروهای تولید داخل را تعیین میکند و البته برای مدتی از فرایند قیمتگذاری خودرو کنار گذاشته شده بود. حال بهنظر میرسد در وضعیتی کاملاً متضاد، شورای رقابت تصمیم دارد تا قیمت خودروهای چینی مونتاژ داخل را نیز تعیین کند.
بنابر اظهارنظر سخنگوی شورای رقابت، تمام بازار کشور در وضعیت انحصار بهسر میبرد. بنابراین شورای رقابت میتواند هم قیمت خودروهای داخلی و هم قیمت خودروهای چینی مونتاژ داخل را تعیین کند.
طی روزهای آتی شاهد اعلام نرخ جدید برای قیمت خودروهای چینی از سوی شورای رقابت خواهیم بود. این نرخ براساس مقایسه شاخص رقابتپذیری با سه خودروی مشابه خارجی تعیین میشود. سخنگوی شورای رقابت از احتمال کاهش قیمت خودروهای مونتاژی خبر داده است. همچنین وظیفه اعلام قیمتها بر عهده وزارت صمت خواهد بود.
تعیین قیمت خودروهای چینی چه تأثیری بر بازار خواهد داشت؟
یکی از موارد حاشیهساز پیرامون خودروهای چینی، قیمت آنها بوده است. مشتریان ایرانی قیمت خودروها را در ایران و چین یا دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس مقایسه میکنند و از تفاوت چشمگیر آنها شگفتزده میشوند. البته بخش عمدهای از این اختلاف قیمت به روشهای مختلف نصیب شرکت خودروساز چینی یا شرکتهای حملونقل چینی میشود. بااینحال، مشتریان ایرانی انتظار دارند خودروهای چینی را به همان قیمتی خریداری کنند که مشتریان عراقی یا عربستانی میخرند.
واردشدن شورای رقابت به بحث قیمتگذاری خودروهای چینی، در نگاه اول موجب خوشحالی برخی مصرفکنندگان میشود. آنها انتظار دارند با ورود شورا به قیمت خودروهای مونتاژی، نرخ این خودروها اندکی کاهش یابد. بااینحال، تجربه قیمتگذاری دستوری در حوزه خودروهای پرتیراژ نشان میدهد که چنین اتفاقی جنبه مثبت نخواهد داشت. درصورت اعلام قیمتهای دستوری، تولیدکنندگان عرضه خودرو را کاهش خواهند داد و حتی سعی خواهند کرد تا از راههای مختلف این قیمتگذاری را دور بزنند. نتیجه مستقیم کاهش عرضه، افزایش مجدد قیمت خودرو در بازار آزاد خواهد بود که ضرر آن درنهایت به مصرفکننده تحمیل خواهد شد.
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.