بانک مرکزی چندی قبل از رشد نقدینگی تا ۳۷۶ هزار میلیارد تومان خبر داد. این به معنای رشد ۲۴ هزار میلیارد تومانی نقدینگی آنهم در سه ماه نخست سال است.
به گزارش افکار نیوز ، گزارش های رسمی بانک مرکزی نشان می دهد که نقدینگی در پایان سال ۱۳۸۴ برابر با ۹۲ هزار میلیارد تومان؛ در سال ۸۵ حدود ۱۲۸ هزار میلیارد؛ در سال ۸۶ نقدینگی ۱۶۴ هزار میلیارد تومان، در سال ۸۷ به ۱۹۰ هزار میلیارد تومان، در سال ۸۸ به ۲۳۵ هزار میلیارد تومان، در سال ۸۹ به ۲۹۴ هزار میلیارد تومان و در سال ۹۰ به ۳۵۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.
رشد نقدینگی در سال ۸۴ تنها ۳۶ هزار میلیارد تومان است در حالی که در سه ماهه نخست امسال ۲۴ هزار میلیارد رشد نقدینگی داشته ایم.
رشد نقدینگی همیشه زیان آور نیست به عنوان مثال زمانی که اقتصاد در حال توسعه است و حجم تولید ناخالص ملی رو به افزایش است می توان برابر با رشد اقتصاد پول چاپ کرد و حجم نقدینگی را افزایش داد. این اقدام نه تنها موجب رشد تورم نخواهد شد بلکه ارزش پول ملی را در یک سطح منطقی حفظ کرده و توان مالی شرکت ها را با افزایش نقدینگی بالا می برد که خود موجب رشد بیشتر اقتصاد می شود. یکی از عملکرد های افزایش نقدینگی در شرایط رشد اقتصادی این است که می توان کالاهای ارزان قیمت تولید کرد زیرا شرکت ها پول بیشتری خواهند داشت و ارزش پول نیز حفظ شده است.
نمونه این عملکرد را در چین می توان مشاهده کرد. دولت چین برای پایین نگه داشتن ارزش "یوان" اقدام به انتشار اسکناسهای بدون پشتوانه می کند تا به این وسیله از رشد ارزش پول ملی و در نتیجه از دست دادن بازار کالاهای ارزان قیمت جلوگیری کند.
اما اقتصاد ایران در چنین شرایطی قرار ندارد. در شرایطی که در رکود تورمی قرار داریم و بدون آنکه اقتصاد کشور رشد داشته باشد، قیمت کالاها در حال افزایش است نمی توان به این سیاست برای توسعه بیشتر اقتصاد دل بست. اقتصاد ایران در حال حاضر به هر نوع افزایش نقدینگی واکنش تورمی نشان می دهد به این معنا که کلیه نقدینگی تزریق شده به اقتصاد مستقیما به افزایش قمیت ها منجر می شود. دلیل آن نیز واضح است زیرا افزایش تولید در کشور وجود ندارد که نقدینگی به این بخش جذب شود.
اما یک سوال مهم باقی است و آن اینکه بانک مرکزی این میزان نقدینگی را به چه دلیل در اقتصاد کشور تزریق کرده است؟ در حال حاضر دولت از محل درآمد هدفمندی یارانه ها، یارانه نقدی می پردازد پس این ۲۴ هزار میلیارد تومان به چه دلیل به اقتصاد کشور تزریق شده است؟
زمانی که بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز ذخایر ارزی را با ریال مبادله می کند و حجم بالایی از نقدینگی را با طلا در بازار معاوضه کرده است؛ پس این میزان نقدینگی به چه دلیل وارد اقتصاد شده است؟
پاسخ این سوال را باید در لابه لای دلارهای نفتی که در پروژه های مختلف هزینه می شود پیدا کرد.