براي آشنايي بيشتر به نحوه انتخاب ايران به عنوان بهترين فدراسيون برتر قاره کهن، مصاحبهاي با محمدرضا کسرايي، مسئول امور بينالملل سازمان ليگ برتر انجام شد که در زير ميخوانيد.
* برترين فدراسيون براساس عملکرد يک سال اخير انتخاب ميشود
کسرايي در ابتدا گفت: کنفدراسيون آسيا، برترين فدراسيون قاره کهن را بر حسب پيشرفتهايي که در يک سال اخير صورت گرفته انتخاب ميکنند. مسائلي از جمله توسعه در جهت استاندارد شدن سازمان ليگ، تعداد بازيهاي برگزارشده، پيشرفت زيرساختها و امور مختلف ديگر در تعيين اين انتخاب مؤثر هستند.
* نمودار رشد کشورها در قله آهستهتر ميشود
وي افزود: در سيستم امتيازدهي براي باشگاهها 11 آيتم وجود دارد، در انتخاب بهترين فدراسيون نيز به همين گونه است. يک سري از معيارها وجود دارد که هرکدام زيرشاخههايي دارد. نمودار پيشرفت فدراسيونها افزايش و کاهنده است. يعني به طور مثال ژاپني که در حال رشد است، هر چه به قله نمودار نزديکتر ميشود رشدش آهستهتر صورت ميگيرد، اما انتخاب ايران به عنوان فدراسيون برتر نشاندهنده اين است که در يک سال اخير رشد بيشتري داشته است.
* برگزاري کلاسهاي داوري و ليگهاي مختلف
کسرايي خاطرنشان کرد: يکي ديگر از موارد مهم، برگزاري کلاسهاي داوري و سرمربيگري است و همچنين دعوت از داوران و سرمربيان براي شرکت در اين کلاسها در سطح آسيا است.
مسئول امور بينالملل سازمان ليگ تصريح کرد: برگزاري ليگ نوجوانان، جوانان، بزرگسالان در رشتههاي فوتبال، فوتسال، فوتبال ساحلي در دو بخش بانوان و آقايان از ديگر امتيازهاي درنظر گرفته کنفدراسيون آسيا است. تمامي اين ردهها نيز در بخش بينالمللي حضور دارند.
* پيشرفت در بحث امتيازدهي باشگاهها
وي افزود: از عوامل مهمي که در اين انتخاب تأثير داشت، پيشرفت ما در بخش امتيازدهي باشگاهها بود. سال گذشته ما در مجموع هشتم بوديم و امسال پنجم شديم. در غرب آسيا نيز سال گذشته پنجم بوديم و امسال سوم شديم. در حالي که قطر براي جام جهاني آماده ميشود و با آن زيرساختها، مسائل مالي و بودجه کلان تنها 25 امتياز بالاتر از ما کسب کرد. امارات با سرمايهگذاري کلان 63 امتياز از ما کمتر گرفت. با تمام اين مسائل توانستيم در رده سوم غرب آسيا قرار بگيريم. فقط کشورهاي چين، ژاپن، کرهجنوبي، عربستان، ايران، قطر و امارات بودند که توانستند امتياز تمام معيارها را کسب کنند. کشورهايي همچون ازبکستان و استراليا با نواقصي روبهرو بودند.
* حضور بانوان و پيشتازي ايران در کميته مسئوليت اجتماعي
وي با اشاره به تيم فوتبال بانوان تصريح کرد: تيمهاي بانوان ما در تمام ردههاي سني شرکت کردند و نکته مهم متقاعد کردن فيفا براي حضور با حجاب اسلامي در مسابقات مختلف است که کشورهاي ديگر نيز از اين امر استقبال کردند.
کسرايي تصريح کرد: از ديگر امتيازاتي که کنفدراسيون آسيا به ايران داد، بحث کميتههاي مسئوليت اجرايي است که ايران بالاترين امتياز را گرفت، زيرا حتي قبل از اينکه AFC اين کميته را درنظر بگيرد، ما در برگزاري مسابقات مختلف در بحث خيريه و مراسم مختلف پيشگام بودهايم.
* حضور در اکثر کميتههاي AFC و کمک به پيشرفت کشورهاي ديگر
مسئول امور بينالملل سازمان ليگ با اشاره به حضور 14 عضو در کميتههاي مختلف AFC گفت: ما در کميتههاي مختلف کنفدراسيون آسيا حضور داريم. تنها حضور مهم نيست بلکه افراد در آنجا فعال هستند و مسئولان آسيايي نسبت به پيشنهادهايي که ميدهند، استقبال ميکنند. ما 5 ناظر در مسابقات مختلف آسيايي داريم، چهار ناظر داوري هم داريم.
وي افزود: فدراسيون فوتبال ايران در کنار کارهايي که براي پيشرفت خود ميکند به ساير کشورها نيز براي رشد کمک مي کند. مثلاً برگزاري کلاسهاي داوري براي کشور عراق، يکي ديگر از مواردي بود که در انتخاب ايران بسيار تأثيرگذار بود. همچنين برگزاري مسابقات نوجوانان آسيا در تهران از جانب AFC مورد تقدير و تشکر قرار گرفت که در بحث انتخاب بهترين فدراسيون تاثيرگذار بود.
* کنترل دوپينگ و حضور داوران بينالمللي
کسرايي يادآور شد: از ديگر مواردي که ميتوان به آن اشاره کرد، بحث کميته پزشکي است. کنترل و نظارت خوبي در مسئله دوپينگ صورت گرفته. به طوري که تعداد کل تستهاي مثبت اعلامشده نسبت به تعداد کل تستها کمتر از نيم درصد است. ما در بخش پزشکي پيشنهاداتي به AFC داديم که آنها در بخش آييننامه خود قرار دادند.
وي با اشاره به حضور داوران ايراني در عرصههاي مختلف گفت: ايران يکي از بيشترين داوران و کمک داوران را در بخش بينالمللي آسيا دارد. ما در جام جهاني فوتبال و فوتسال ساحلي داور داشتيم که قضاوتهاي خوبي نيز داشتند.
* پيشنهاد AFC به ساير کشورها براي استفاده از امکانات ايران و برتري کشورمان در بخش نقل و انتقالات
کسرايي يادآور شد: در بحث توسعه آکادمي فوتبال و سالن بدنسازي به گونهاي عمل کرديم که مسئولان کنفدراسيون آسيا به برخي کشورهاي اسيايي نيز اعلام کردند ميتوانند از اين بخش ايران استفاده کنند. سيستم نقل و انتقال و بحث صدور ITC از سوي فيفا در غرب آسيا رتبه اول را کسب کرديم.
* تاثير تماشاگران و آگاهي مسئولان آسيايي از پيشرفت هيئت استانها
مسئول امور بينالملل سازمان ليگ با اشاره به حضور تماشاگران در مسابقات ليگ قهرمانان آسيا گفت: حضور تماشاگران تأثير بسزايي در اين انتخاب داشت. ما 11 بازي در ليگ قهرمانان آسيا داشتيم که 38670 امتياز کسب کرديم. چين 33342 امتياز گرفت و کره جنوبي که ميزبان 17 بازي بود 7646 امتياز دريافت کرد و عربستان با 15 بازي 13985 امتياز کسب کرد. همچنين ما در بخش هيئت فوتبال استانها پيشرفت بسزايي داشتيم که AFC در مورد ريز اين مسائل آگاه است.
کسرايي درباره امتيازدهي ليگ قهرمانان آسيا افزود: نسبت به عملکرد تيمهاي باشگاهي در ليگ قهرمانان آسيا، از 200 امتياز لازم، ايران 133.5 امتياز گرفته، کره جنوبي 196، ژاپن 157، عربستان 141؛ يعني ايران در رده چهارم قرار دارد. استراليا در اين زمينه 105.6 امتياز کسب کرده است.
* شکي نيست که ژاپن بهترين فدراسيون آسيا است
کسرايي تصريح کرد: در اين مسئله که ژاپن بهترين فدراسيون آسيا است هيچ شکي نيست، همه آن را قبول دارند. دليل منطقي اين موضوع اين است که ژاپن 20 سال پيش ليگ حرفهاي فوتبال خود را راهاندازي کرد و مسئولان آسيايي براي برگزاري مسابقات ليگ از اين کشور الگوبرداري کردند. شکي نيست که اين کشور بهترين فدراسيون است، اما جايزه برترين فدراسيون قاره کهن براساس ميزان پيشرفت نسبت به عملکرد يک ساله کشورها اختصاص داده ميشود. اگر قرار باشد هر ساله ژاپن به عنوان کشور برتر انتخاب شود که ساير کشورها انگيزهاي براي پيشرفت ندارند.
* از لحاظ فني ازبکستان بايد بهترين فدراسيون ميشد
وي درباره مقايسه فني ايران و ژاپن تصريح کرد: نوجوانان ايران به جام جهاني رفتند و سوم شدند و ژاپنيها دوم شدند. جوانان ايران در مرحله انتخابي مسابقات جام جهاني به مرحله نهايي راه يافتند اما ژاپن در همان مرحله مقدماتي حذف شد. در قسمت زير 22 سالهها نيز ايران و ژاپن و کرهجنوبي هر سه در مرحله نهايي حاضر شدند. در بخش فوتسال ايران به عنوان تيم دوم و همامتياز اسپانيا به مرحله دوم جام جهاني راه يافت، در حالي که ژاپن عنوان تيم سوم را از آن خود کرد.
وي خاطرنشان کرد: شما ببينيد اگر از لحاظ فني بخواهيم بهترين فدراسيون را انتخاب کنيم، بايد آن را به ازبکستان بدهيم، زيرا تنها کشوري است که هم در بخش نوجوانان و هم جوانان تيمهايش راهي جام جهاني شدند و در بخش بزرگسالان نيز شانس صعود دارد.