برای نهادهای حکومتی از قبیل دولت، بانک مرکزی، نهادهای قضایی و امنیتی، ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین میتوانند کابوس وحشتناکی تلقی شوند. این ارزها به دلیل قابلیتهایی همچون عدم دسترسی به دادههای شبکه و اطاعات کاربران میتوانند ابزار مناسبی برای ارتکاب جرایم مختلف از قبیل پولشویی، قاچاق کالا و اسلحه، خرید و فروش مواد مخدر و بسیاری دیگر باشند.
در سال ۲۰۰۸ ساتوشی ناکاماتو با انتشار مقالهای صحبت از پول الکترونیکی کرد که قابلیت انتقال به صورت همتا به همتا دارد، به این معنا که نیازمند کنترلکننده و مدیر نیست و کاربران به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند. به همین دلیل است که شبکه بیتکوین را یک سیستم مستقل خودگردان میدانند. پشتوانه این پول میزان عرضه و تقاضا از سوی کاربران است و به هیچ ارز سنتی وابسته نیست. فناوری بلاکچین قابلیتهای بینظیری از جمله غیرمتمرکز بودن دادهها ایجاد کرده است.
این پول الکترونیکی سرآغاز فصل جدیدی در زمینه صنعت پرداخت، سرمایهگذاری و افزایش بهرهوری در بسیاری از صنایع بود. از آن زمان پروژههای بسیاری به کمک این پدیده به وجود آمدهاند که موجب حیرت همگان شدهاند. سوالی که فارغ از تمام جنبهها میتوان پرسید این است که آیا از این ارزها میتوان به عنوان ابزاری برای گرهگشایی از مشکلات اقتصاد ایران بهره برد؟ در ادامه مهمترین مزایا و معایب ارزهای رمزنگاری شده را بررسی خواهیم کرد و سپس شرایط بهرهمندی از مزایای رمز ارزها و فناوری بلاکچین توضیح داده خواهد شد.
سهولت استفاده: برای استفاده از پول خود به صورت الکترونیک ناچار هستید که به بانک مراجعه کنید، پس از تحویل مدارک لازم و افتتاح حساب باید رمز دوم خود را از طریق دستگاههای خودپرداز انتخاب کنید. این مراحل به ویژه در شهرهای بزرگ میتواند یک روز کاری شما را به خود اختصاص دهد. اما برای دادوستد ارزهای رمزنگاری شده تنها نیاز به اینترنت و صرف چند دقیقه زمان دارید. یک کیفپول بسازید و هرآنچه میخواهید انجام بدید.
غیرمتمرکز بودن: بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده از قبیل بیتکوین و اتریوم غیرمتمرکز هستند. به این معنا که یک پایگاه داده در سرور شبکه وجود ندارد. بلکه دادههای شبکه میان کاربران توزیع میشود. همچنین اکثر ارزهای رمزنگاری شده کنترلکننده و مدیر مشخصی ندارند بلکه خودگردان هستند.
کاربرد بینالمللی: زمانی که از ارزهای رمزنگاری شده استفاده میکنید، هیچ محدودیت جغرافیایی نخواهید داشت. در هرکجای جهان که باشید، میتوانید ارز مورد نظر خود را برای کسی که میخواهید، ارسال کنید. دادوستد رمز ارزها تحت کنترل هیچ بانک مرکزی نیست بنابراین به راحتی و بدون معطلی میتوانید دادوستد بینالمللی داشته باشید.
کارمزد کم: دادوستد هر ارز فیاتی که از طریق درگاههای بانکی صورت میگیرد به طور معمول پُرهزینه است و کارمزد قابل توجهی دارد. اما زمانی که از برخی از ارزهای رمزنگاری شده استفاده میکنید کارمزد بسیار ناچیزی برای دادوستدهای خود میپردازید.
دادوستد سریع: به کمک ارزهای رمزپایه میتوانید به سرعت پرداختهای خود را انجام بدید یا مبالغ لازم را دریافت کنید. هرچند پرداختهای بانکی نیز امروزه سرعت خوبی دارند اما هنگام استفاده از رمز ارزها تفاوت چندانی حس نخواهید کرد.
شفافیت: ارزهای رمزنگاری شده مبتنی بر فناوری بلاکچین هستند، هر تراکنشی که صورت میگیرد به عنوان بلوکی به زنجیره بلوک قبلی متصل میشود. فناوری بلاکچین تمامی دادهها را به صورت تغییر ناپذیر و غیرقابل دستکاری و هک در خود نگه میدارد. بنابراین امکان تغییر و تحریف در اطلاعات وجود ندارد و تمامی کاربران در فضایی شفاف مشغول به فعالیت هستند.
ناشناس بودن: زمانی که میخواهید کیفپول رمز ارزی را ایجاد کنید، نیازی به ارائه اطلاعات هویتی خود ندارید. بنابراین میتوانید به صورت ناشناس به دادوستد بپردازید و نگرانی بایت حریم خصوصی خود نداشته باشید.
امنیت بالا: هک و رخنه به فناوریهایی که مبتنی بر بلاکچین هستند تقریبا غیرممکن است. ارزهای رمزنگاری شده از فناوری بلاکچین بهره میبرند، بنابراین هک شدن سیستم بسیار دشوار و تقریبا غیرممکن است.
شبکه همتا به همتا: در شبکه ارزهای رمزنگاری شده مدیر و کنترلکنندهای وجود ندارد که بخواهد تراکنشها را مدیریت کند. تمامی کابران به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و نیازی به واسطه یا شخص ثالث نیست.
نوسانات شدید قیمت: یکی از مهمترین معایب ارزهای رمزنگاری شده نوسانات شدید قیمت است. از زمانی که این ارزها به وجود آمدند به صورت مداوم در حال تغییر ارزش هستند. این نوسانات به گونهای است که بیتکوین تنها ظرف یکسال ۸۰٪ از ارزش خود را از دست داد. حال تصور کنید شخصی که در ابتدای سال گذشته تصمیم به سرمایهگذاری در بیتکوین گرفته و اقدام نیز کرده باشد، بدون شک خسارت بزرگی را متحمل شده است.
البته مدتی است که برای رفع این مشکل پروژههای استیبلکوین معرفی شدهاند. این ارزها وابسته و متکی به یک ارز فیات مانند دلار یا یورو و یا یک کالا مانند طلا هستند. نوسانات ارزش استیبلکوینها به مراتب کمتر از سایر ارزها مانند بیتکوین است. به همین دلیل شاید به زودی شاهد این باشیم که این ارزها را به عنوان ذخیره ارزش یاد کنند.
ریسک بالای سرمایهگذاری: به دلیل نوسانات شدید،سرمایهگذاری روی ارزهای رمزپایه بسیار خطرناک است. این بازار نشان داده است که به ثبات علاقه چندانی ندارد، بنابراین باوجود اینکه بسیاری از افراد توانستهاند سرمایههای هنگفتی از طریق سرمایهگذاری در این بازار کسب کنند اما همچنان گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری نخواهند بود. به ویژه در کشور ما که ارزش ریال ظرف چند ماه اخیر به مراتب کاهش یافته است، ریسک سرمایهگذاری دو چندان میشود.
پذیرش محدود: اگرچه حدود ۱۰ سال از تولد اولین ارز رمزنگاری شده میگذرد اما همچنان این ارزها برای بسیاری از مردم ناشناخته هستند. بسیاری از افراد و کسبوکارها اطلاع دقیقی از ماهیت و چگونگی کارکرد رمز ارزها ندارند. همچنین تعداد زیادی نیز به دلایل مذکور (مانند نوسان شدید قیمت) تمایلی به دادوستد با آن ندارد. بنابراین اگر به دنبال روش پرداختی هستید که از سوی اکثر جامعه پذیرفته شده باشد، باید رمز ارزها را از فهرست خود خط بزنید.
کاربرد در جرایم: رمز ارزها به دلیل ماهیت خود ابزار مناسبی برای جرایم هستند. از پولشوها و قاچاقچیان گرفته تا فروشندگان مواد مخدر و اسلحه، همگی رابطه خوبی با رمز ارزها دارند. علت نیز واضح است، خبری از کنترل و نظارت مقامات قضایی و امنیتی در این جهان نیست.
یکی از مهمترین عللی که در بسیاری از کشورها موجب برخورد سختگیرانهای با ارزهای رمزپایه شد، امکان فرار مالیاتی به کمک این فناوری نوین بود. بسیاری در چین داراییهای خود را تبدیل به بیتکوین میکردند و امکان بررسی را برای نهادهای اخذ مالیات ازبین میبردند. بنابراین تا حدودی باید به مقامات حکومتی حق داد که دیدگاه خوبی نسبت به رمز ارزها نداشته باشند.
با همه این مزایا و معایب آیا ارزهای رمزنگاری شده میتوانند به اقتصاد ما کمک کنند؟ آیا میتوانند موجب کاهش هزینهها شوند و در عین حال روش پرداخت و سرمایهگذاری مناسبی باشند؟
در ادامه این مطلب شرایط بهرهمندی مفید از ارزهای رمزنگاری شده را توضیح خواهیم داد.
بهترین اقدام به منظور شفافسازی و آگاهی افراد جامعه تصویب قانون از سوی مجلس است. درست است که ارزهای رمزنگاری شده و صنعت بلاکچین ویژگیهایی دارند که به طور معمول حکومتها حاضر به پذیرش آن شرایط نیستند، اما این ویژگیها غیرقابل تغییر نیستند. برای مثال میتوان با تصویب قانون، پروژههای مبتنی بر بلاکچین را مکلف به ارائه اطلاعات خود به نهادهای ذیربط کرد، امری که از سوی بسیاری از کشورها از جمله ژاپن و کرهجنوبی محقق شده است. این اقدام موجب شکلگیری پروژههای قانونی و مطمئن خواهد شد. همچنین تصویب قانون باعث افزایش اطمینان کاربران میشود، در نتیجه افراد میتوانند با خیال راحت اقدام به سرمایهگذاری و استفاده از آن به عنوان روش پرداخت کنند.
همانطور که اشاره شد، یکی از مهمترین نگرانیهای دولتها عدم امکان اخذ مالیات از ارزهای رمزنگاری شده است. اما چنانچه پروژههای قانونی حمایت شوند، موجب اخذ مالیات از داراییهای دیجیتال افراد خواهد شد. ابتدا باید به صورت قانونی ماهیت رمز ارزها شناسایی و مشخص شود، در این صورت این مشکل اساسی نیز برطرف خواهد شد. برای مثال تصور کنید که صرافیهای مجازی در کشور ایجاد شوند و با نهادهای دولتی در ارائهی اطلاعات مالی افراد همکاری کنند، بنابراین دولت به راحتی میتواند همچنان مالیات قانونی موردنظر را اخذ کند. البته همکاری این پروژهها ضمن رعایت حریم خصوصی افراد خواهد بود.
یکی دیگر از مهمترین ایرادهایی که به ارزهای رمزپایه وارد بوده، نوسانات شدید قیمت است. علاقهمندان ارزهای رمزپایه به صورت مداوم اخبار نوسانات این ارزها را میشنوند. برای مثال بیتکوین در طول یکسال بیش از ۸۰٪ از ارزش خود را از دست داد. همچنین با توجه به تفاوت ارزش پول ملی ما با سایر ارزهای فیات مانند دلار و یورو، سرمایهگذاری روی این ارزها بسیار ترسناک به نظر میرسد. بنابراین بسیاری ممکن است به این دلیل به طور کلی مخالف دادوستد و سرمایهگذاری روی ارزهای رمزنگاری شده باشند.
با ظهور پروژههای استیبلکوین، ایراد فوق تا حد زیادی برطرف شده است. استیبلکوینها نشان دادهاند که نسبت به سایر ارزها نوسان کمتری دارند. بنابراین ما نیز میتوانیم پروژههای استیبلکوین ایجاد کنیم و ضمن برخورداری از تمامی مزایای ارز دیجیتال، از نوسان قیمت آنها جلوگیری کنیم. تصور کنید ارز رمزپایهای وابسته به ارزش طلا در کشور ایجاد شود. در عین حال که آن ارز با نهادهای قانونی همکاری میکند. به نظر میرسد با این شرایط فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری باشد.
بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده قابلیت استخراج دارند، به این معنا که با کمک نرمافزارها و سختافزارهای مخصوص و قدرتمند امکان کسب ارزهای رمزپایه به عنوان پاداش برای استخراجکنندگان وجود دارد. این سختافزارها برق زیادی را مصرف میکنند؛ اما با توجه به اینکه تعرفههای مصرف برق در ایران پایین است، میتوان صنعت استخراج را به عنوان کسبوکاری پر سود در نظر گرفت. همچنین این صنعت موجب دور زدن تحریمها و ورود ارز به کشور خواهد شد. اگر مایل هستید که اطلاعات بیشتری در این رابطه کسب کنید، نیاز به کمی مطالعه و مشورت خواهید داشت.
فناوری بلاکچین و ارزهای رمزنگاری شده هنوز در غرب هم به طور کامل شناخته شده نیستند. اما با این وجود بسیاری از کشورها تلاشهای زیادی برای تربیت نیرویهای متخصص میکنند. از برنامهنویسان گرفته تا حقوقدانانی که ابعاد حقوقی این پدیدههای نوظهور را برای کسبوکارها و عموم مردم تشریح کنند. به نظر میرسد که دانشگاههای کشور ما نیز باید تلاشهای بیشتری در این زمینه انجام دهند.
فناوری بلاکچین در طول این مدت کوتاه نشان داده است که میتواند بسیاری از صنایع را متحول کند و کسبوکارهای جدیدی را ایجاد کند، بدون آنکه نیازمند سرمایهگذاریهای کلان باشد. بنابراین برگزاری دورههای تخصصی و کاربردی فناوری بلاکچین و رمز ارزها در دانشگاههای سراسر کشور (و نه فقط دانشگاه صنعتی شریف یا امیر کبیر)، موجب گسترش یادگیری و اجرای این فناوری در عرصههای مختلف خواهد شد. تا زمانی که توانایی لازم برای ایجاد پروژههای قدرتمند از نظر فنی نداشته باشیم، استفاده از قابلیتهای رمز ارزها و فناروی بلاکچین بیشتر شبیه یک رویا خواهد بود.
بدون شک اغلب پدیدههای جهان قابلیتهای خوب و بد زیادی دارند، مهم آن است که کاربردهای سودمند این پدیدهها از جمله رمز ارزها و دیگر فناوریهای مرتبط شناسایی و تقویت شوند. به نظر میرسد فناوری ارزهای رمزنگاری شده میتواند صنعت پرداخت و سرمایهگذاری را در کشور متحول کند، هزینههای بسیاری را کاهش و کسبوکارهای زیادی را ایجاد کند. آنچه که امروز کشور ما به آن نیاز مبرمی دارد.
مدیرعامل کریپتوکوانت ضمن هشدار به سرمایهگذاران بیت کوین، هدف قیمتی ۱۳۵٬۰۰۰ دلاری را اعلام کرد.
ارزش سهام سامسونگ در پی افزایش نگرانی مبنیبر تعرفههای احتمالی دولت جدید آمریکا، افت کمسابقهای تجربه کرد.
صرافی کوینبیس قصد دارد بهزودی تغییر مهمی در پلتفرم معاملاتی خود اعمال کند که احتمالاً بهضرر ارائهدهندگان استیبل کوین ازجمله تتر خواهد بود.
همچنین چند قابلیت هوش مصنوعی که در رویداد هفته گذشته نمایش داده شده بودند، به عینک اضافه شده است.
قیمت بیت کوین با کاهشی ۳ درصدی به حدود ۶۳,۷۳۵ دلار رسید که بدترین افت روزانه آن در سه هفته اخیر است. این کاهش همزمان با حمله هوایی اسرائیل به بیروت و افزایش تنشها در خاورمیانه رخ داده است.
شیائومی مدل جدید مانیتور ردمی A27U را با درگاه USB C عرضه کرده است که البته درحالحاضر فقط در بازار چین بهفروش میرسد.
گزارشها حاکی از آن است که ۱۳۴ کشور دنیا بهدنبال تبدیل پول ملی خود به رمزارز هستند. دراینبین، چین پیشرفت زیادی کرده است.
تصاویر جدیدی از طراحی گلکسی اس ۲۵ اولترا منتشر شده که نشان میدهد سامسونگ طراحی لبههای تیز را کنار گذاشته است.
قیمت سهام اینتل در پایان معاملات روز جمعه (12 مردادماه) با 26 درصد کاهش به 21.48 دلار رسید.
میتسوبیشی پاجرو یکی از سه آفرودر محبوب و البته بدشانس ژاپنی در کنار نیسان پاترول و تویوتا لندکروزر به شمار میرود.