استفاده از تکنیک و خلاقیت در طراحی سوناتا کاملا قابلمشاهده است. طراحی خارجی این خودرو بهخصوص در مدلهای جدیدتر دارای ظاهری جوانپسند و اسپرت است. اما درعینحال خریداران مسنتر را نیز به خود جذب میکند. چراغهای کشیده در کنار جلوپنجره شیک و مهشکنهای جذاب، زیبایی نمای روبرویی سوناتا را تکمیل کرده است. استفاده از قطعات و تزیینات فلزی در طراحی سپرها، جلوپنجره و صندوقعقب، زیبایی چشمگیری را از نمای خارجی به سوناتا بخشیده است. از منظر طراحی خارجی سوناتا خودرویی است که کمتر سدانی در بازار داخلی میتواند با آن به رقابت بپردازد.
با ورود به کابین سوناتا، کیفیت مواد بهکاررفته در ساخت و رنگبندی چشمنواز داشبورد و رودریها اولین چیزی است که توجه بیننده را به خود جلب میکند. فضای کابین کاملا برای 5 نفر مناسب بوده و صندلیها بسیار راحت هستند. سوناتا جزء سدانهایی است که فضایی مناسب را برای سرنشینان قدبلند فراهم میکند. در مقابل همه ویژگیهای مثبت طراحی داخلی، استفاده از دکمههای زیاد روی فرمان و کنار داشبورد و نیز وجود عدم تقارن در طراحی بعضی بخشها مثل خروجی تهویه، از نکات منفی فضای داخل کابین سوناتاست.
مدلهای مختلف سوناتا در سالهای عرضه این خودرو در تیپهای مختلفی ارائه شدهاند. بااینحال تجهیزات رفاهی آنها در همه نسخهها کاملا متناسب با قیمت است. در ارزانترین نسخه موجود، سوناتا دارای امکاناتی نظیر نمایشگرهای 7 و 3.5 اینچی در وسط و پشت فرمان، ناوبری ماهوارهای، سیستم صوتی مجهز، امکان برقراری تماس صوتی، دیلایت، کنترل خودکار نور چراغها، ورود و استارت بدون کلید، صندلیهای تاشو در عقب و قابلیت برقراری ارتباط با گوشیهای آیفون و اندروید است. در نسخههایی که تحت عنوان فولآپشن به فروش میرسند، صندلیهای برقی مجهز به گرمکن، اشتراک رایگان 3 ساله برای سرویس اینترنتی بلو لینک، درگاه شارژر عقب، گرمکن آینههای جانبی، چراغهای جلوی چرخشی، صندلیهای حافظهدار، سانروف، ترمزدستی برقی، تهویه اتوماتیک دوگانه، گرمکن فرمان، شارژر بیسیم و نرمافزار دریافت اطلاعات ترافیک برای رفاه مشتریان در نظر گرفته شده است.
هیوندای سوناتا در 3 مدل بنزینی، یک مدل هیبریدی و یک مدل پلاگین هیبرید به فروش میرسد. پرفروشترین مدل موجود در بازار ایران مجهز به موتور 4 سیلندر پاشش مستقیم با حجم 2.4 لیتری هستند. استفاده از گیربکس 6 دنده اتوماتیک در سانتافه باعث شده است که موتور این خودرو حداکثر قدرت 1850 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه و 241 نیوتن متر گشتاور در 4000 دور در دقیقه را تولید کند. این خودروی کرهای سرعت صفر تا صد را در زمان 8 ثانیه طی کرده و با حداکثر سرعت 210 کیلومتر بر ساعت، شرایط خوبی را برای طرفداران سرعت و شتاب فراهم میکند.
اگر از منظر مصرف سوخت به این سوناتا نگاه کنیم، آن را خودرویی کممصرف مییابیم. مصرف سوخت شهری 6.7 لیتر و برونشهری 9.5 لیتر و درنتیجه ثبت مصرف ترکیبی 8 لیتر در هر 100 کیلومتر در کنار وجود نسخه هیبریدی این خودرو، طرفداران محیطزیست را بهصف خریداران سوناتا کشانده است.
رقابت شرکت هیوندای با محصولات ژاپنی تویوتا باعث شده است که خودروی سوناتا در مدلهای جدید خود به رقیبی جدی برای محصولات تویوتا بهخصوص در بازار آمریکا تبدیل شود. نتایج تستهای ایمنی موسسه بیمه و حوادث آمریکا (IIHS) نشان میدهد که سوناتا در جایگاه خوبی ازنظر تامین ایمنی سرنشینان و عابران پیاده و تجهیزات ایمنی قرار دارد. نسخههای ارزانقیمتتر این خودرو به دلیل داشتن امکانات ایمنی کمتر موفق به دریافت نمره خوب در تستهای ایمنی شدهاند. اما نسخه فولآپشن سوناتا با دریافت نمره عالی خیال خریداران را از بابت ایمنی کاملا راحت کرده است.
وجود امکاناتی نظیر ترمزهای ضد قفل، ترمز کمکی، توزیع اتوماتیک نیروی ترمز، کنترل پایداری و کشش، کنترل سرعت و ایستایی در سراشیبیها، رادار نقاط کور و خروج از لاین، سنسور عقب، هشدار ترافیک، ترمز اضطراری، سیستم تشخیص عابر پیاده، هدایت خودرو بین خطوط، سنسورهای بدنه برای جلوگیری از تصادف و هشدار به راننده و نیز تماس خودکار با اورژانس در هنگام تصادف، همان چیزی است که نمرات بالای سوناتا در تستهای ایمنی را توجیهپذیر میسازد.
نظر کارشناسان و دیدگاه کاربران
از منظر کارشناسان طراحی، طراحی خارجی سوناتا یک طراحی منحصربهفرد و متفاوت است که کمتر کسی میتواند ناهماهنگی یا ایرادی را در آن مشاهده کند. در مقابل بهکارگیری دکمههای زیاد در فضای کابین و وجود برخی ناهماهنگیها در بخشهای مختلف، نقطه منفی طراحی داخلی سوناتاست. در بقیه بخشها نیز سوناتا همواره در ردیف سدانهای باکیفیت و مجهز قرار میگیرد. اما امکانات رفاهی و ایمنی کمتر در نسخههای ارزانقیمت، کیفیت ساخت پایینتر و سواری سختتر نکاتی است که سوناتا را نسبت به سایر رقبا ضعیف میکند.
ازنظر کاربران تجربه سواری با این خودرو بسیار لذتبخش است. همچنین سیستم تعلیق، کنترل پایداری و ترمز گیری عملکرد خوبی دارند. ازنظر کاربران نبود سنسور کنترل باد تایرها، وجود صداهای آزاردهنده در سرعتهای بالا و گیرکردن کف ماشین به سرعتگیرها اشکالات عمده سوناتا است. همچنین عدم تناسب قیمت تمامشده با امکانات نیز نکتهای است که بسیاری از کاربران به آن اشارهکردهاند.
جمعبندی
خودروی کرهای هیوندای سوناتا یک سدان مناسب برای خانوادههای طرفدار آرامش و ایمنی و درعینحال جوانان طرفدار سرعت و شتاب است. طراحی خارجی این خودرو بهخصوص در مدلهای جدید تقریبا بینقص است هرچند که موردپسند بعضی مشتریان نیست. در طراحی داخلی نیز اگر از اشکالات جزئی صرفه نظر شود با فضایی راحت و با آرامش روبرو هستیم. تجهیزات رفاهی و ایمنی شاید در نسخههای ارزانقیمتتر قابلرقابت با رقبا نباشد اما اگر پول بیشتری خرج کرده و نسخه فولآپشن را خریداری کنید، یک خودروی سدان کرهای باکیفیت و مطمئن را سوار میشوید.
Lumio با حمایت مدیران پیشین شیائومی و فلیپکارت وارد هند شد.
مایکروسافت بهمنظور تمرکز بر مسائل امنیتی و پایداری، پشتیبانی از پردازندههای نسلهای ۸، ۹ و ۱۰ اینتل را در جدیدترین نسخه ویندوز ۱۱ متوقف کرد.
اپلیکیشن جدید Invites اپل، مدت کوتاهی پس از انتشار، آپدیت جدیدی دریافت کرد.
فاصلهی کمی تا رونمایی هندزفری پاوربیتس پرو ۲ باقی مانده است. این دستگاه همان نسخهی ورزشی ایرپاد پرو اپل به شمار میرود.
به نظر میرسد مایکروسافت دیگر نمیخواهد کاربران پیشنیازهای نصب ویندوز 11 را دور بزنند.
پلتفرم «توییچ» بزرگترین پلتفرم استریم در جهان شناخته میشود ولی بیش از ۲ سال است این پلتفرم در ایران فیلتر شده است.
شرکت مدیاتک احتمالاً در اسفند و فروردین پیش رو تراشهی قدرتمند دیمنسیتی ۹۴۰۰ پلاس را رونمایی میکند.
همچنین کمیسیون اروپا بخشی از تحقیقات ضدانحصار خود علیه اپل را منتشر کرده است.
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.