بر خلاف وعده و وعیدهای مختلف درباره عدم افزایش قیمتها و تلاش برای حفظ ثبات در بازار خودرو، وزارت صمت برای نخستین بار در سال، با افزایش قیمت کارخانهای خودروها موافقت کرده است. با اینکه این مجوز برای محصولات پرتیراژ و زیانده صادر شده، ولی ایران خودرو به یکباره اقدام به افزایش قیمت هایما به میزان ۲۰۰ میلیون کرد. اما حالا، مدیر عامل شرکت ایران خودرو، خبر از تحویل خودروهای هایما اس ۵ و اس۷ به مشتریان، با همان قیمت زمان ثبت نام داد.
پیش از این گزارشاتی به دست رسید که این گروه صنعتی قیمت محصولات خود را به طور ناگهانی و به میزان 200 میلیون تومان افزایش داده است که این مسئله بیش از همه، حواله دارانی را متأثر کرده بود که در نوبت اول قرعه کشی سامانه یکپارچه فروش خودرو، برنده این محصول شده بودند و مبلغی را به عنوان پیش پرداخت و بدون سود مشارکت برای مدت 5 الی 8 ماه به حساب این شرکت واریز کردهاند. حالا ایران خودرو طی اعلام یک خبر، عنوان کرد که خودروهای هایما اس۵ و هایما اس۷ با همان مبلغ پیش پرداخت به مشتریان تحویل داده می شوند.
مهدی خطیبی اعلام کرد: «همانگونه که قبلا نیز اعلام کردهایم این شرکت در راستای ایفای تعهدات خود و تامین نظر مشتریان، خودروهای هایما اس۵ و اس۷ را با قیمت زمان ثبتنام به مشتریان دارای حواله تحویل می دهد.
مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو در مورد افزایش قیمت هایما با بیان اینکه قیمتگذاری محصولات این شرکت مطابق ضوابط ابلاغی خواهد بود، تصریح کرد: «قیمت محصولات هایما در تمامی فروشها به جز حوالهداران براساس مبالغ جدید مصوب محاسبه خواهد شد.»
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.