طبق شرایط و قوانین تسلا، مشتریانی که قرار است اولین سری سایبرتراک را در نوامبر سال جاری دریافت کنند، امکان فروش این خودرو به شخص دیگر را در سال اول مالکیت ندارند.
بخشی با عنوان For Cybertruck Only (فقط برای سایبرتراک) به توافقنامهی سفارش محصولات تسلا اضافه شده است که به توضیح قوانین جدید میپردازد.
قانون جدید تسلا میگوید: «شما موافقت میکنید در اولین سال پس از تاریخ تحویل خودرو، سایبرتراک خود را نمیفروشید.»
تسلا برای جلوگیری از انتقال مالکیت سایبرتراک، احتمالاً بهدنبال معافیت قضایی خواهد بود یا خسارت نقدی به مبلغ ۵۰ هزاردلار یا ارزش دریافتی در ازای فروش خودرو مذکور (هرکدام بیشتر باشد) را مطالبه خواهد کرد. این احتمال وجود دارد در صورت عدم رعایت قانون جدید، تسلا محصولات آیندهاش را به شخص مورد نظر نفروشد.
اگر مشتری دلیل خوبی برای فروش سایبرتراک داشته باشد، شاید تسلا با این کار موافقت کند و خودرو شخص را با قیمت اصلی منهای ۰٫۲۵ دلار در ازای هر مایل که با آن رانندگی کرده باشد، هزینههای فرسودگی و خرابیهای معقول و هزینههای تعمیر خودرو، بهعنوان محصول دستدوم خریداری کند.
اگر تسلا مایل به خرید سایبرتراک مشتری نباشد، شاید موافقت کند این خودرو را به شخص دیگری بفروشید.
با توجه به اینکه بسیاری از نرمافزارهای خودروهای برقی تسلا از مدل اشتراکی استفاده میکنند، فروش مجدد محصولات این شرکت میتواند پیچیده باشد. بهعنوان مثال ویژگی رانندگی کاملاً خودکار تا ۱۹۹ دلار در هر ماه هزینه دارد و نمیتوان آن را به مالک جدید انتقال داد.
سایبرتراک اولینبار سال ۲۰۱۹ معرفی شد و انتظار میرود بازار وانتهای الکتریکی را تکان دهد. این شرکت ابتدا گفت قیمت خودرو مذکور از ۳۹,۹۰۰ دلار شروع میشود اما بهدلیل افزایش هزینهی تأمین قطعات، احتمالاً گرانتر خواهد بود.
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.