منشور كوروش كه 19 شهريور سال گذشته از موزه بريتانيا به ايران منتقل شد، پس از گذشت 7 ماه از نمايش عمومي در موزه ملي، فردا طي مراسم با حضور رحيم مشايي و حميد بقايي از موطن خود خداحافظي ميكند.
استوانه گلي منشور كوروش بهعنوان كهنترين سند حقوق بشر در سال 1879 ميلادي توسط هيئت باستان شناسي بريتانيايي در بابل كشف و نخستين بار طي مدت زمان جشنهاي 2500 ساله پهلوي به مدت 10 روز به كشور بازگشت.
پس از گذشت 40 سال از نخستين نمايش منشور در ايران، مسئولان ميراث فرهنگي توانستند اين كتيبه را از موزه بريتانيا به امانت بگيرند. 19 شهريور سال 1389 منشور كوروش وارد ايران شد و 20 شهريور در ويترين مخصوص خود در موزه ملي ايران جاي گرفت.
ابتدا قرار بود اين منشور فقط 4 ماه در ايران به معرض نمايش عمومي قرار گيرد اما پس از انجام رايزنيها با موزه بريتانيا اين زمان تا پايان فروردين 1390 تمديد شد.
آزاده اردكاني؛ مدير كل موزه ملي ايران گفت: مراسم اختتاميه نمايش منشور كوروش در ايران فردا (شنبه 27 فروردين) با حضور اسفنديار رحيم مشايي؛ مشاور و رئيس دفتر رئيس جمهوري، حميد بقايي؛ معاون اجرائي رئيس جمهوري و جمعي از دوستداران ميراث فرهنگي در محل موزه ملي ايران برگزار ميشود.
به گفته اردكاني 2 روز پس از مراسم احتتاميه منشور كوروش از كشور خارج ميشود.
مدير كل موزه ملي ايران گفت: پيش از اين قرار بود منشور كوروش پس از پايان 4 ماه نمايش در ايران، براي نوروز 1390 در سازمان ملل در نيويورك به بهانه نوروز باستاني ايران به نمايش دربيايد كه خوشبختانه موفق شديم مسئولان موزه بريتانيا را متقاعد كنيم كه منشور كوروش در نوروز 1390 در موطن خود باشد تا تمام همميهنان ايراني در تعطيلات نوروزي بتوانند از اين منشور تاريخي بازديد كنند.
به گفته اردكاني، منشور كوروش پس از پايان زمان نمايش در ايران، در سازمان ملل به نمايش درميآيد.
منشور كوروش؛ استوانهاي با 23 سانتيمتر طول و 11 سانتيمتر عرض است كه دور تا دور آن در حدود 40 خط به زبان آكادي و به خط ميخي بابلي نوشته شدهاست.
گمان نخستين باستان شناسان اين بوده كه اين لوح توسط يكي از پادشاهان بابلي نگاشته شده است. اما پس از بررسي خط شناسان مشخص شد كه اين استوانه در سال 538 پيش از ميلاد به هنگام ورود سپاه ايران به بابل و فتح اين شهر به فرمان كوروش، بنيانگذار پادشاهي ايران و آغازگر سلسله هخامنشيان نوشته شده است. ترجمه و انتشار متن اين استوانه گلي نشان داد آنچه از خاك بابل كشف شد، "نخستين منشور جهاني حقوق بشر " است.
استوانه كوروش در سال 1285 خورشيدي توسط هرمز رسام، باستان شناس بريتانيايي الاصل آسوريتبار، در معبد بزرگ اِسَـگيلَـه (نيايشگاه مَـردوك) در شهر باستاني بـابـل در بينالنهرين كشف شد و بنابر قوانين آن زمان از ايران خارج و تاكنون نيز در بخش ايران باستان موزه بريتانيا نگهداري ميشده است.
منشور كوروش كه براي نخستين بار پس از انقلاب اسلامي براي نمايش عمومي وارد ايران شده است، تنها يك بار در جريان جشنهاي 2500 ساله براي نمايش در ايران از موزه بريتانيا خارج شد. آن زمان يعني در سال 1350 خورشيدي، منشور را 5 هزار پوند بيمه كردند و اين شيء تنها به مدت 10 روز در ايران و در موزه برج آزادي تهران به نمايش درآمد.
يك كپي از منشور كوروش به عنوان كهنترين فرمان شناختهشده تفاهم و همزيستي ملتها در ساختمان سازمان ملل متحد در نيويورك نگهداري ميشود.
در سال 1348 در گردهمايي حقوقدانان سراسر جهان كه در كنار آرامگاه كوروش برگزار شد، كوروش را نخستين بنيانگذار حقوق بشر ناميدند.
جنسن هوانگ، مدیرعامل شرکت انویدیا، با اشاره به نگرانیهای مرتبط با تشدید تنشها در جهان، خواستار حفظ همکاری جهانی شد.
البته وزیر فناوری بریتانیا میگوید برای ممنوعیت حضور افراد زیر 16 سال در شبکههای اجتماعی نیاز به شواهد علمی بیشتری است.
قدیمی ترین تقویم جهان در یک معبد ۱۳ هزار ساله در ترکیه کشف شد. این کشف نشاندهنده سطح اطلاعات بالای انسانهای اولیه از علوم نجوم خواهد بود.
اولین باستان شناس تاریخ، یکی از پادشاهان بزرگ بابلی به نام نابونیدوس بوده که علاقه زیاد او به کاوش منجربه اولین حفاریها و تحقیقات شده است.
باستانشناسان با گزارش یک مرد محلی و خیلی اتفاقی، یک تمدن ٧ هزار ساله را در نقاط دور افتاده صربستان متعلق به عصر نوسنگی کشف کردند.
در حالی که چند روز تا ایجاد محدودیتهای جدید برای سوختگیری در پمپ بنزینها زمان داریم، ثبت درخواست کارت سوخت با اختلال مواجه شده است.
اپل و نتفلیکس بودجهی سنگینی به فیلمهای جدیدشان اختصاص دادند اما در مراسم اسکار ۲۰۲۴ عملکرد ناامیدکنندهای داشتند.
رییس پلیس فتا تهران: بر اساس قانون خرید، فروش و آموزش ساخت مواد محترقه و منفجره در فضای مجازی ممنوع است و پلیس با افراد متخلف قاطعانه برخورد میکند.
طبق مصوبه مجلس، ارائهدهندگان خدمات حمل و نقل بار و مسافر که از طریق سکوهای مجازی به فعالیت مشغول بوده و بیمه بازنشستگی ندارند، مجاز به بیمه کردن خود نزد سازمان تأمین اجتماعی هستند.
با تصویب مجلس، احراز هویت اشخاصی که امضای آنها برای دریافت تمامی خدمات ثبتی لازم است، منوط به اخذ گواهی امضای الکترونیکی میشود.