قیمت محصولات كشاورزی نظیر ذرت و سویا از اوایل سال جاری افزایش یافته است و گوی سبقت را از مواد خامی مثل نفت و طلا ربوده و باعث افزایش قیمت غذا شدهاند.
در كشور امریكا، بدترین خشكسالی در ۵۰ سال گذشته، تقریباً یكپنجم محصولات كشاورزی كشور را از بین برده است. قیمت ذرت از ماه ژوئن تا ۷/۲۷ درصد افزایش یافته كه وزارت كشاورزی امریكا دلیل اصلی آن را وضعیت بغرنج آب و هوایی و بیسابقه ایالات متحده اعلام كرده است.
پروفسور ویتاكر، استاد دانشگاه اقتصاد كشاورزی از دانشگاه ایالتی ایلینوی اخطار كرده كه ممكن است مردم با افزایش زیاد قیمت محصولات كشاورزی و نیز كالاهای وابسته به ذرت مثل لوازم آرایشی روبهرو شوند و دلیل آن هم این است كه كارخانهداران میخواهند افزایش هزینههای خود را با افزایش قیمتها جبران كنند.
قیمت محصولات وابسته به گندم نیز با افزایش روبهرو خواهد شد كه تقاضا برای محصول مشابه و جایگزین آن نیز بیشتر خواهد شد. با بد بودن شرایط فعلی، آب و هوای بارانی در اروپا و تأثیر منفی آن بر تولید محصولات كشاورزی باعث افزایش قیمتها خواهد شد، اما ذرت تنها محصولی نیست كه تحت تأثیر آب و هوای سوزان اقیانوس اطلس قرار گرفته است.
برداشت محصول سویا نیز در پنج سال گذشته، بدترین دوران خود را تجربه میكند و وزارت كشاورزی امریكا در این باره اعلام كرده كه بیش از ۴۷ درصد از محصول سویا، وضعیت بسیار بدی داشته است.
در بین چنین محصولاتی، قیمت دانههای سویا در شش ماه گذشته با ۳۸ درصد افزایش، بالاترین رشد را داشته است.
بیل تیرنی، كارشناس اقتصادی ارشد ای.جی. ریسورس میگوید: «مردم امید دارند تا بتوانند تا ماه مارس ۲۰۱۳ كه برداشت محصولات سویا در برزیل و آرژانتین آغاز میشود دوام بیاورند، اما این همه مسئله نیست. برای تأمین نیازها تا آن وقت، ما شاهد كاهش ۱۶ درصدی مصرف سویا خواهیم بود كه بالاترین مقدار كاهش مصرف تاكنون بوده است. هر چقدر هم كه قیمت محصولات وارد شده از برزیل و آرژانتین بالا برود، این مقدار سویای وارداتی برای نسبتی كه ما احتیاج داریم كافی نیست.»
فیلیپ آكلیمان از شركت نستله در پاسخ به سؤالی در مورد تأثیر افزایش قیمتهای غلات در افزایش قیمتهای دیگر مواد غذایی گفت: «تا جایی كه به قیمت مواد اولیه مربوط است، ما معمولاً افزایش هزینههای ورودی و فرار را از طریق روشهای تأمین تطبیقی، ذخیره هزینهها، نوآوری و در نهایت افزایش قیمتها جبران میكنیم. هر بازاری، تصمیمات قیمتگذاری خاص خود را طبق شرایط رقابتی مربوطه، خرید مواد خام و تركیب محصولات اتخاذ خواهد كرد.»
مقتدر الرحمان، مشاور كالا در كاپیتال اكونومیكس مطمئن است كه شرایط به زودی تغییر خواهد كرد.
وی گفت: «در شرایط فعلی اقتصادی، تقاضاهای سرمایهگذاری برای كالاهای عمومی كم شده است اما به صورت عملی ثابت شده است كه قیمت محصولات كشاورزی چون ذرت و گندم تا حدود زیادی به قیمت نفت وابسته بودهاند.»
با چنین تفكری و با در نظر گرفتن كاهش قیمت ۸/۴ درصدی نفت در شش ماه گذشته، پیشبینی میشود كه قیمت این مواد نیز در ماههای آتی كاهش یابد.