خدمات سایت


متن کامل خبر

انفجار قیمت خودرو در راه است؟

آرشیو
بحران قیمت خودرو و داستان‌هایی که مصوبه دولت در بهمن ماه پارسال ایجاد کرد سرانجام پای شورای رقابت را به میدان قیمت‌گذاری کشاند.
1392/02/04 03:01:56 ب.ظ

باوجود آنکه افزایش قیمت خودرو در کنار کاهش تعرفه واردات برای این صنعت بزرگ تصمیم‌گیری شد اما فعالان این صنعت همیشه حمایت شده همچنان ناراضی‌اند. خودروسازان درحالی به کاهش تعرفه واردات اعتراض می‌کنند که مصرف‌کنندگان نیز همواره عدم کیفیت تولید داخل را بارسنگینی بر دوش خود دانسته‌اند. ولی در این شرایط نیز صاحبان این صنعت، پیش کشیدن موضوع کیفیت را بهانه‌ای برای فراهم کردن زمینه واردات می‌دانند. دبیر انجمن قطعه‌سازان در گفت‌وگو با همشهری بر این موضوع تاکید می‌کند که پس پرده، برنامه دیگری چیده شده و آن هم سپردن بازار به چین و کره و ایجاد سود نامشروع برای یک عده رانت‌خوار است. وقتی از او می‌پرسیم که آیا سال‌ها حمایت از خودروسازها فرصت ارتقای کیفیت را فراهم نکرد؟ می‌گوید: ما فرصت‌های زیادی را از دست داده‌ایم. مشروح گفت‌وگو با ساسان قربانی دبیر انجمن قطعه‌سازان را در ادامه می‌خوانید.
  • ورود شورای رقابت به بحث قیمت‌گذاری خودرو و تعیین قیمتی جدید تا چه حد مورد تایید تولیدکنندگان است؟

کاهش ارزش پول ملی اتفاقی است که همه مسئولان به آن واقف هستند. تقریبا کالایی را نمی‌توانید پیدا کنید که قیمت آن دو تا چهار برابر نشده باشد. به عبارت دیگر شرایط حاکم بر اقتصاد کشور سبب شد قیمت خودرو تا این حد افزایش یابد. هرچند ممکن است دولت تولیدکنندگان را وادار به کاهش قیمت کند اما زیان وارده به آنها اثراتی در جامعه خواهد داشت که مسئولان باید عواقب آن را بپذیرند. ادامه روند فعلی (یعنی تولید همراه با زیان) به‌زودی مشکلات بیشتری را برای خودروسازان ایجاد می‌کند که نتیجه آن تعطیلی این بنگاه‌های بزرگ تولیدی در کشور است.

  • تحلیلگران معتقدند تایید افزایش قیمت خودرو و کاهش همزمان تعرفه واردات تا 40درصد شرایط رقابتی عادلانه‌تری را در بازار ایجاد خواهد کرد و به این ترتیب منافع مصرف‌کننده محفوظ می‌ماند. آیا تولیدکنندگان نیز با این تصمیم دولت موافقند؟

در طول سال گذشته و از زمانی که تغییرات شرایط اقتصادی یعنی تشدید تحریم‌ها و افزایش نرخ ارز آغاز شد، بسیاری از قطعه‌سازان و خودروسازان به بن بست تعطیلی رسیدند. خرید تجهیزات و ماشین‌آلات و وارد کردن تکنولوژی تولید به معنی صرف سرمایه‌های ملی است. آیا صحیح است زمانی که به تولید ملی نیاز داریم بخش خصوصی را به سرمایه‌گذاری تشویق کنیم و هر زمان که نفع خود را در واردات دیدیم، تولید را به قهقرا بریم؟

  • اما تولیدکنندگان خودرو هیچ‌گاه سعی نکردند خود را با استانداردهای جهانی تطبیق دهند. آیا صحیح است که مصرف‌کننده تاوان این موضوع را بپردازد؟

بحث عدم کیفیت در شرایط فعلی بهانه‌ای برای فراهم کردن زمینه واردات است. از این ماجرا هم تنها یک عده معدودی سود می‌برند نه مصرف‌کننده. پس پرده، برنامه دیگری چیده شده و آن هم سپردن بازار به چین و کره و ایجاد سود نامشروع برای یک عده رانت‌خوار است. در عوض جمع زیادی از شاغلان کشور بیکار خواهند شد و می‌دانید که بیکاری عواقبی همچون گسترده شدن معضلات و کاهش امنیت اجتماعی در کشور را به‌دنبال دارد. حتی واردکنندگان نیز از آسیب‌هایی که بیکاری به جامعه وارد می‌کند در امان نخواهند بود.

  • پس به این ترتیب برای جلوگیری از بیکاری عده‌ای باید مصرف‌کننده را از داشتن خودرویی باکیفیت محروم کنیم؟

در وضعیت فعلی فشارهایی که به صنعت وارد می‌شود همه‌جانبه است. تحریم‌های بین‌المللی طاقت‌فرساست، نقل و انتقال پول به راحتی امکان‌پذیر نیست و مواد اولیه مورد نیاز صنعت که توسط دولت تامین می‌شود به دو برابر قیمت فروخته می‌شود. در این مقطع زمانی اصرار روی کیفیت تولیدات، غیرمنطقی است. باید یک استراتژی تعریف شود و با برنامه‌ریزی به سمت ارتقای کیفیت برویم.

  • سال‌ها حمایت از تولید داخل با تعرفه‌های 90 درصدی واردات، این امکان را برای تولیدکنندگان فراهم نکرد؟

ما فرصت‌های زیادی را از دست داده‌ایم.

  • راه‌حل منطقی چیست؟

معتقدم اگر اجازه افزایش منطقی قیمت‌ها داده نشود بحران بزرگی را در این صنعت شاهد خواهیم بود. دولت باید به صورت منطقی نه با روش‌های دستوری، قیمت‌ها را بازنگری کند تا خودروساز و قطعه‌ساز بتوانند تولید کرده و مردم هم از محصولات داخلی استفاده کنند. با کاهش تعرفه واردات در واقع بازار کشور را به چین و کره تحویل می‌دهیم.

  • فکر نمی‌کنید اگر قیمت‌ها مطابق خواست تولیدکننده افزایش یابد؛ مصرف‌کننده توان خرید آن را نخواهد داشت و بازار خودروسازان از دست می‌رود؟

اساسا خودروسازها اگر بخواهند به‌صورت بلندمدت ادامه فعالیت دهند، علاقه‌ای به افزایش قیمت نخواهند داشت. قطعه‌ساز و خودروساز به کار مستمر علاقه بیشتری دارد تا سود کوتاه‌مدت. طبیعی است که مردم خودروی گران را نمی‌خرند بخصوص در شرایطی که جاذبه واردات هم ایجاد شده باشد. اینجا دیگر بحث گرانفروشی مطرح نیست، موضوع اصلی حفظ بقای تولیدکننده است.

  • چرا نباید به خودروسازی هم مانند سایر بنگاه‌های تولیدی نگاه کرد؟

چرا فکر می‌کنید سایر بنگاه‌های تولیدی اجازه افزایش قیمت ندارند؟ در یک سال گذشته قیمت همه کالاها چند برابر شده است. پتروشیمی آزاد است، صنایع مس و آلومینیوم هم همینطور، شما ماست و شیر را به همان قیمت‌های یک سال گذشته می‌خرید؟

  • خیر، افزایش قیمت در همه بخش‌ها وجود دارد اما قیمت این کالاها سه برابر نشده است.

من این گفته شما را قبول ندارم.

  • سؤال بعدی من درباره بدهی چهار میلیاردی خودروسازان به صنعت قطعه‌سازی است. آیا علت تعطیلی قطعه‌سازی‌ها، روند نامناسب دریافت مطالباتشان از خودروسازها نیست؟

تا سه ماه پیش نحوه پرداخت بدهی خودروسازان مطلوب و قابل پذیرش بود اما از زمانی که محدودیت‌های مالی برای خودروسازان ایجاد شد پولی به دست آنها نرسید که مطالبات قطعه‌سازان را بپردازند.

  • به این ترتیب احتمالی که کارشناسان از آن سخن می‌گویند؛ یعنی انفجار قیمت خودرو تا چند ماه آینده، اتفاق می‌افتد؟

وقتی تعداد زیادی از شرکت‌های سازنده تعطیل می‌شوند و عرضه به بازار کاهش می‌یابد؛ به‌طور قطع انفجار قیمت هم خواهیم داشت.

  • شما از وجود تحریم‌ها و افزایش نرخ ارز به‌عنوان دو دلیل عمده افزایش قیمت‌ها نام بردید، موضوعاتی که رئیس شورای رقابت چندان آنها را در ماجرای قیمت دخیل نمی‌داند. آنچه مسبب دامن زدن به شوک قیمتی در زمستان 91 دانسته می‌شود مصوبه معروف دولت است که طی آن قرار بود خودروسازان مابه‌التفاوت قیمت محاسباتی و آزاد خودرو را به خزانه واریز کرده و به تبع آن بتوانند قیمت‌ها را افزایش دهند.

این مصوبه نقشی در افزایش قیمت نداشت چراکه نهایتا عملیاتی نشد. اگر انجام شده بود در حال حاضر دو خودروساز بزرگ کشور با مشکلات عدیده مواجه نمی‌شدند.

  • دو تصمیم دولت یعنی تخصیص ارز مبادله‌ای و ارائه تسهیلات هزار میلیاردی به خودروسازان چقدر در بازار عرضه و تقاضا تعادل ایجاد خواهد کرد؟

ارز مبادله‌ای قصه است. تخصیص ارز ارزان‌تر از قیمت‌های بازار بیشتر شبیه یک داستان خیالی است. در زمینه تسهیلات هم به هیچ وجه نقطه امیدی وجود ندارد. بانک مرکزی جوابی به تولیدکنندگان نمی‌دهد و به غیر از ارجاع به وزارت اقتصاد و بازگشت مجدد و دست‌خالی به بانک مرکزی عایدی دیگری برای صنعتگران نداشته است. در این شرایط وقتی می‌شنویم که برای واردات ارز تخصیص می‌دهند به وجود دست‌های پشت‌پرده بیشتر پی‌می‌بریم.

  • در حال حاضر 39 بنگاه خودروسازی و هزار و 200 قطعه‌ساز در کشور مشغول فعالیت هستند چقدر به ادامه فعالیت این صنعت در شرایط غیر اقتصادی معتقدید؟

در حال حاضر از این هزارو 200 قطعه‌سازی که شما نام بردید فعالیت 400 تا 450 واحد به‌طور کامل متوقف شده و بقیه هم در شرایط سخت ادامه کار می‌دهند. شاید در این شرایط تولید به صرفه نباشد اما آسیب‌های اجتماعی، روانی و امنیتی پیامد حذف این تولیدات خواهد بود.

به این خبر امتیاز بدهید :
برچسب های خبر:
هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است! اولین نفری باشید که نظری را ارسال می کند!
Captcha




مدیران سابق شیائومی برند جدید Lumio را معرفی کردند image مدیران سابق شیائومی برند جدید Lumio را معرفی کردند 1403/12/10

Lumio با حمایت مدیران پیشین شیائومی و فلیپکارت وارد هند شد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 205

مایکروسافت پشتیبانی از پردازنده‌های نسل ۱۰ اینتل را در ویندوز Windows 11 24H2 کنار گذاشت؛ پایانی بر عصر کامت‌لیک image مایکروسافت پشتیبانی از پردازنده‌های نسل ۱۰ اینتل را در ویندوز Windows 11 24H2 کنار گذاشت؛ پایانی بر عصر کامت‌لیک 1403/11/28

مایکروسافت به‌منظور تمرکز بر مسائل امنیتی و پایداری، پشتیبانی از پردازنده‌های نسل‌های ۸، ۹ و ۱۰ اینتل را در جدیدترین نسخه ویندوز ۱۱ متوقف کرد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 289

نرم‌افزار Invites اپل اولین آپدیتش را دریافت کرد image نرم‌افزار Invites اپل اولین آپدیتش را دریافت کرد 1403/11/18

اپلیکیشن جدید Invites اپل، مدت کوتاهی پس از انتشار، آپدیت جدیدی دریافت کرد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 108

ایربادهای ورزشی پاوربیتس پرو ۲ اپل یک هفته دیگر با این قابلیت‌ها رونمایی می‌شوند image ایربادهای ورزشی پاوربیتس پرو ۲ اپل یک هفته دیگر با این قابلیت‌ها رونمایی می‌شوند 1403/11/14

فاصله‌ی کمی تا رونمایی هندزفری‌ پاوربیتس پرو ۲ باقی مانده است. این دستگاه همان نسخه‌ی ورزشی ایرپاد پرو اپل به شمار می‌رود.

امتیاز:
تعداد بازدید: 118

مایکروسافت راهنمای دورزدن پیش‌نیازهای نصب ویندوز 11 را از سایت خود حذف کرد image مایکروسافت راهنمای دورزدن پیش‌نیازهای نصب ویندوز 11 را از سایت خود حذف کرد 1403/11/14

به‌ نظر می‌رسد مایکروسافت دیگر نمی‌خواهد کاربران پیش‌نیازهای نصب ویندوز 11 را دور بزنند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 122

قیمت ۱۰ دلاری در انتظار رمزارز ریپل؟ image قیمت ۱۰ دلاری در انتظار رمزارز ریپل؟ 1403/11/13

یکی از فعالان جامعه‌ی کریپتوکارنسی ادعا کرد که پس‌از حل‌وفصل مشکلات پیش‌ روی ریپل، انتظار می‌رود قیمت این ارز دیجیتال به ۱۰ دلار برسد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 84

اعتراض جامعه گیمینگ: فیلتر توییچ برداشته شود image اعتراض جامعه گیمینگ: فیلتر توییچ برداشته شود 1403/11/06

پلتفرم «توییچ» بزرگ‌ترین پلتفرم استریم در جهان شناخته می‌شود ولی بیش از ۲ سال است این پلتفرم در ایران فیلتر شده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 113

میم‌کوین ترامپ به ارزش بازار ۱۱ میلیارد دلار رسید image میم‌کوین ترامپ به ارزش بازار ۱۱ میلیارد دلار رسید 1403/11/01

طرفداران کریپتو استقبال بسیار چشمگیری از میم‌کوین ترامپ داشتند و ارزش بازار این توکن از مرز ۱۱ میلیارد دلار هم عبور کرد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 156

تراشه دیمنسیتی ۹۴۰۰ پلاس مدیاتک احتمالاً از هسته اورکلاک‌شده و قدرتمند Cortex-X925 استفاده می‌کند image تراشه دیمنسیتی ۹۴۰۰ پلاس مدیاتک احتمالاً از هسته اورکلاک‌شده و قدرتمند Cortex-X925 استفاده می‌کند 1403/11/01

شرکت مدیاتک احتمالاً در اسفند و فروردین پیش رو تراشه‌ی قدرتمند دیمنسیتی ۹۴۰۰ پلاس را رونمایی می‌کند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 275

حمله اپل به متا به دلیل ارائه درخواست‌های غیرمنطقی برای تغییر عملکرد iOS در اتحادیه اروپا image حمله اپل به متا به دلیل ارائه درخواست‌های غیرمنطقی برای تغییر عملکرد iOS در اتحادیه اروپا 1403/09/29

همچنین کمیسیون اروپا بخشی از تحقیقات ضدانحصار خود علیه اپل را منتشر کرده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 419