عمده رشد قد در آقایان تا پایان سن ۲۵ سالگی و در خانم ها تا پایان ۱۸ سالگی است ولی با این وجود امکان افزایش قد در همه افراد تا پایان عمر وجود دارد. مهمترین عامل افزایش قد غده هیپوفیز است که در زیر مغز قرار دارد و با ترشح هورمون رشد باعث افزایش طول و عرض استخوانها به افزایش قد کمک می کند.
تحقیقات نشان داده است که مردان کوتاه قد بیشتر در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند و این مطلب ضرورت اقدام برای دستیابی به قد مناسب را بیشتر نشان می دهد. در زیر روشهایی برای افزایش قد آورده شده است که با عمل به این روشها می توانید قد خود را به نحو مناسبی افزایش دهید:
افزایش قد
۱- خواب منظم و کافی: حدود ۵۰٪ هورمون رشد مورد نیاز روزانه بدن ما زمانی ترشح می شود که وارد بخش عمیق خواب شده باشیم و این اتفاق نمی افتد مگر اینکه اولا ساعات خواب شبانه ما تقریبا طبق یک روال معین باشد و نیز اینکه شب ها سعی کنیم زودتر بخوابیم.
۲- ورزش: ورزش بعد از خواب کافی و منظم حرف اول را برای افزایش قد می زند. در حین ورزش هورمونهای رشد شروع به ترشح می کنند و به دنبال آن قد ما نیز افزایش پیدا می کند. بهترین زمان برای ورزش هر روز صبح قبل از صرف صبحانه است. نکته مهم در زمینه ورزش این است که ورزش را همیشه می بایست با حرکات آهسته شروع نمایید و به تدریج بر سرعت و شدت آن اضافه کنید و سپس به تدریج از شدت آن کم کنید. حدود پانزده دقیقه ورزش صبح گاهی برای این منظور توصیه می شود.
۳- شیر: بعد از ورزش و قبل از صرف صبحانه مصرف یک یا دو لیوان شیر بسیار مفید و موثر است و در کنار ورزش علاوه بر افزایش قد باعث استحکام استخوان ها نیز می شود. بهتر است قبل نوشیدن شیر آن را شیرین نکنید و خالص میل نمایید.
۴- عدم انجام عادات غلط: مصرف داروهای نیرو زا قبل از سن بلوغ – مصرف انواع چیپس و پفک ها- نوشیدن نوشابه های گازدار- کشیدن سیگار- مصرف کم غذاهای حاوی کلسیم- مصرف زیاد نمک و غذاهای شور- کم تحرکی – خواب ناکافی- زندگی در محیطهای نا آرام و داشتن استرس های دائمی به هر دلیل- مصرف الکل ( اتانول ) به هر دلیل. « تمام این عوامل سبب پوکی استخوان و کوتاهی قد می شوند.»
۵- جو : در جو دو سر و تخم کدو مقداری هورمون رشد وجود دارد و مصرف آنها می تواند به افزایش قد کمک نماید.
۶- جراحی: گاهی در صورت نیاز از روش جراحی نیز برای افزایش قد استفاده می شود.
۷- ماساژ: ماساژ کف پا بخصوص انگشت شست پا روشی ساده و جالب برای افزایش قد است. این کار سبب افزایش بیشتر هورمون رشد و در نتیجه افزایش قد می شود.
تراکم و استحکام استخوان در افراد بعد از سن ۳۰ سالگی به مرور زمان کم می شود و بهترین روش برای جلوگیری از آن ورزش منظم و مصرف غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر- ماست- آب پرتقال- سرشیر- کنسرو ماهی و پنیر می باشد.
کارشناسان سلامت عمومی در یک مطالعه دریافتند که از اواسط قرن ۱۹ میلادی تاکنون متوسط قد مردها حدود ۱۱ سانتیمتر افزایش یافته است. نتایج ارزیابیها نشان داد که متوسط قد مردان انگلیسی ۲۱ ساله از ۱۶۷٫۰۵ سانتیمتر در سالهای ۷۵-۱۸۷۱ به ۱۷۷٫۳۷ سانتیمتر در سالهای ۷۵-۱۹۷۱ رسیده است. متخصصان بهداشت عمومی دانشگاه «اسکس» در این رابطه اظهار داشتند: رشد قد به میزان چشمگیری تحت تاثیر بسیاری از مسائل و شرایطی است که ظرف دو سال نخست زندگی، بدن کودک با آنها روبرو بوده است. به این ترتیب نرخ بالای ابتلا به بیماریها از جمله بیماریهای تنفسی یا اسهال که عامل مرگ و میر نوزادان است میتواند بر فرآیند رشد نوزادان و رشد قد آنان تاثیر بگذارد.
این متخصصان همچنین معتقدند: کاهش جمعیت خانوادهها به معنی درآمد بیشتر، زندگی در شرایط پاکیزهتر و سالمتر و در عین حال آموزش بیشتر است که بر نوع تغذیه و سلامت تاثیر مثبت دارد. بنابراین افزایش میانگین قد مردان در اروپا که در این مطالعه آشکار شد میتواند نشاندهنده بهبود وضعیت سلامت آنان در دوران کودکی باشد. کارشناسان سلامت عمومی معتقدند: هرچند بررسی میزان رشد قد افراد در جوامع، یک شاخص مفید است اما تمرکز بر وضعیت کلی بهبود سلامت افراد از اهمیت بیشتری برخوردار است.