از ابتدای سال جاری، شورای رقابت وظیفه تعیین قیمت خودروهای مونتاژی را بر عهده گرفته و در قالب دو دستورالعمل قیمت این خودروها را اعلام کرده است. نرخهای مرحله دوم شورای رقابت که در تیرماه 1402 اعلام شد، مبنای محاسبه شرکتهای خودروسازی برای خریداران خودرو از سامانه یکپارچه قرار گرفت.
این قیمتها در مقایسه با بهمنماه سال گذشته، افزایش چشمگیری را تجربه کردند، حال آنکه مشتریان سامانه یکپارچه امیدوار بودند خودروهای مونتاژی را با قیمت پیش از بهمن 1401 تحویل بگیرند. به همین دلیل بسیاری از مشتریان سامانه یکپارچه پس از اعلام قیمتهای جدید، از خرید خودرو انصراف دادند. حال سازمان حمایت از مصرفکنندگان در بیانیهای جدید، تسویهحساب مشتریان قبل را منوط به ارائه قیمتهای سال 1401 کرده است.
دو نرخ متفاوت برای قیمت خودروهای مونتاژی
بنابر اعلام سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، تسویهحساب مشتریانی که قرارداد آنها قبل از تاریخ 11 بهمنماه 1401 منعقد شده است، بایستی با قیمت قبل صورت بگیرد. بنابراین مشتریانی که قبل از تاریخ 11 بهمن 1401 تکمیل وجه کردهاند اما خودروی آنها هنوز تحویل داده نشده است، ملزم به پرداخت مابهالتفاوت نیستند. درنتیجه مشتریانی که سال گذشته و پیش از 11 بهمنماه اقدام به تسویهحساب با شرکتهای خودروساز کردهاند، نباید هیچگونه وجه اضافهای پرداخت کنند.
اعلامیه سازمان حمایت از مصرفکنندگان قسمت دیگری نیز دارد. بسیاری از مشتریان خودروهای مونتاژی پس از تاریخ 11 بهمنماه 1401 نسبت به ثبتنام یا تکمیل وجه این خودروها اقدام کرده بودند. بااینحال، ممکن است که خودرو به آنها تحویل نشده باشد. درصورت عدم تحویل خودرو به مشتری، فاکتور نیز به او ارائه نخواهد شد و بنابراین مشتری نمیتواند درخصوص مبلغ پرداختی ادعایی داشته باشد. سازمان حمایت از مصرفکنندگان راه ثبت شکواییه را برای این گروه از مشتریان فراهم کرده است. این سازمان در اطلاعیهاش از دفاتر خود در سراسر کشور خواسته است تا نسبت به دریافت شکواییه و رسیدگی به آن اقدام کنند.
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.