در پی حواشی هفته گذشته در رابطه با قیمت گذاری غیر منطقی فونیکس تیگو ۸ پرو توسط مدیران خودرو٬ مباحث زیادی در رابطه با شیوه قیمت گذاری خودروهای مونتاژی در کشور مطرح شده است.
با توجه به گفتههای احمد نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان قیمت گذاری خودروهای مونتاژی را هیئت مدیره شرکتهای خودروسازی برعهده داشته و سازمان حمایت در این حوزه نقش ناظر را به عهده دارد. این نحوه قیمتگذاری نیز بر اساس فرمول هیئت تعیین و تصویب سازمان حمایت است.
پیش از این نیز رئیس شورای رقابت ضمن تاکید بر این نکته که شورای رقابت مسئولیتی در این حوزه ندارد گفته بود بحث قیمت گذاری خودروهای مونتاژی فعلا بر عهده شورای رقابت نیست و سازمان حمایت در این حوزه بر روی قیمتها نظارت میکند.
از آنجا که تعداد شرکتهای مونتاژکننده خودرو کم است و میزان تیراژ این شرکتها نیز رقم قابلتوجهی نیست٬ مسئولین قیمتگذاری خودروهای مونتاژی را به خودروسازان واگذار کرده و کارخانه قیمت این خودروها را مشخص میکند.
حالا در جدیدترین اظهارنظر دبیر انجمن خودروسازان گفته است: «اگر کسی شکایتی به نحوه قیمتگذاری خودروهای مونتاژی دارد میتواند به سازمان حمایت مراجعه کند. تمام تولیدکنندگان صنعتی موظف هستند بر اساس فرمول هیئت تعیین و تصویب سازمان حمایت محصولات خود را قیمتگذاری کنند.»
پیش از این مهدی دادفر دبیر انجمن واردکنندگان خودرو گفته بود: «سازمان حمایت مسئول قیمت گذاری خودروهای چینی و روسی است، اما اگر خودرویی خارجی باشد، بازار قیمت آن را تعیین میکند و نهاد ناظری بر آن نظارت ندارد، اما سازمان حمایت نظارت ارشادی دارد.»
عرضهی وانت برقی Ram برای بار دوم بهتعویق افتاد و تا سال ۲۰۲۶ خبری از این خودرو نیست.
در شرایطی که بازار خودرو از هر زمان دیگری بیشتر در رکود فرورفته است، آمار عجیبی از احتکار خودرو در کشور ارائه میشود.
فولکسواگن تصمیم گرفته است تا با همکاری ریویان، نسخهای جدید از فولکس واگن گلف برقی یا e-Golf را به تولید برساند.
استلانتیس اعلام کرد که بار دیگر تولید فیات 500 الکتریکی متوقف شده است. کاهش شدید تقاضا، علت این توقف اعلام شده است.
این باتری میتواند انقلابی در بازار خودروهای الکتریکی ایجاد کند.
ظاهراً مشکل برخی از خودروهای هیوندای فراتر از تصورات این شرکت بوده و فراخوان جدیدی برای بیش از ۱۴۵ هزار خودرو صادر شده است.
تمامی مشوقها از جمله رانندگی خودران تسلا، برای خریدارانی در نظر گرفته شدهاند که اتومبیل خود را قبل از سال 2025 تحویل میگیرند.
شرکت خودروسازی اوکراینی تورسوس (Torsus)، ادعا میکند سختکوشترین اتوبوس آفرودی جهان را تولید کرده است.
به گفته کاخ سفید، اطلاعات جمعآوری شده توسط سیستم خودران خودروهای چینی و روسی، میتواند برا مختل کردن زیرساختها مورد استفاده قرار گیرد.
سختگیریهای بیش از حد، قیمت بالای انرژی و کاهش فروش، باعث شده است تا صنعت خودروسازی اروپا در معرض نابودی قرار گیرد.