خدمات سایت


متن کامل خبر

کنار گذاشتن شبکه‌های اجتماعی موجب بهبود سلامت روان می‌شود

آرشیو
توییتر تلگرام کنار گذاشتن شبکه‌های اجتماعی تنها به‌مدت یک هفته می‌تواند آثار مثبت بر سلامت روان و آرامش ذهنی افراد داشته باشد. به‌نظر می‌رسد طیفی از محتوای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی استرس‌زا هستند.
1401/03/24 10:52:08 ق.ظ

آیا شما هم هنگام استفاده از شبکه‌های اجتماعی دچار اضطراب شده و احساس افسردگی می‌کنید؟ اگر جوابتان به این پرسش مثبت است باید بگوییم که تنها نیستید. درمورد شبکه‌های اجتماعی همواره نظرات ضدونقیضی مطرح می‌شود. در این مقاله حول چهار گزاره‌ی کلی پیرامون شبکه‌های اجتماعی دقیق‌تر خواهیم شد:

    پیگیری اخبار منفی در شبکه‌های اجتماعی باعث ایجاد احساس اضطراب و افسردگی در افراد می‌شود.
    همه‌گیری کرونا باعث تشدید این احساسات در بسیاری از افراد شده است.
    محققان می‌گویند دوری از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند شدت احساسات منفی را کاهش دهد.
    نتایج تحقیقات حاکی از این است که دوری یک هفته‌ای از شبکه‌های اجتماعی باعث تغییر حالات روحی افراد می‌شود.

ادعاهای فوق تا چه حد درست هستند؟ درواقع به‌باور کارشناسان امر، افراد به‌راحتی ممکن است دچار یک نوع الگوی رفتاری مخرب به‌شکل رصد اخبار منفی یا پیگیری وسواس‌گونه‌ی اخبار بد در وب‌سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی شوند، به‌خصوص در شرایطی که الگوریتم‌های شبکه‌های اجتماعی به‌دنبال ارائه‌ی محتوای مشابه با مطالبی هستند که کاربران به تعامل با آن‌ها تمایل بیشتری دارند.

بااین‌حال محققان دانشگاه باث در انگلستان معتقدند یکی از بهترین راه‌ها برای خلاصی از وضعیت روحی نامساعد و مراقبت از سلامت روان عدم‌ استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای یک مدت مشخص است. آن‌ها می‌گویند دوری یک‌هفته‌ای از شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، توئیتر و اینستاگرام می‌تواند باعث تسکین علائم پریشانی و تقویت احساس تندرستی شود. همچنین این کار باعث می‌شود از زمان اختصاص‌یافته برای گشت‌وگذار در شبکه‌های اجتماعی برای انجام فعالیت‌های مفید استفاده شود. در واقع برخی از شرکت‌کنندگان در این مطالعه‌ی جدید بیان کردند که بعد از کنار گذاشتن یک‌هفته‌ای شبک‌های اجتماعی تا ۹ ساعت زمان آزاد بیشتری دراختیار داشتند.


دوری از شبکه‌های اجتماعی باعث بهبود سلامت روان می‌شود

دکتر جف لمبرت و تیم تحقیقاتی او به‌منظور مطالعه‌ی تأثیر دوری از شبکه‌های اجتماعی بر سلامت روان اشخاص، ۱۵۴ شخص شرکت‌کننده در این تحقیق را به‌طور تصادفی به دو گروه تقسیم کردند. این افراد که بین ۱۸ تا ۷۲ سال سن داشتند به‌صورت روزانه از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کردند. از افراد گروه اول خواسته شد تا به‌مدت یک هفته از استفاده از شبکه‌های اجتماعی خودداری کنند؛ اما به افراد گروه دوم اجازه داده شد تا همانند سابق از این شبکه‌ها استفاده کنند.

در ابتدای کار محققان به‌منظور در دست داشتن معیاری برای سنجش سلامت روان افراد از شماری امتیازات مبنا برای توصیف افسردگی، اضطراب و احساس تندرستی در افراد شرکت‌کننده استفاده کردند. پیش از شروع مطالعه، شرکت‌کنندگان به‌طور میانگین هشت ساعت در هفته برای گشت‌وگذار در شبکه‌های اجتماعی وقت می‌گذاشتند. محققان در طول مطالعه برای اطمینان از پرهیز افراد گروه اول از استفاده از شبکه‌های اجتماعی به جمع‌آوری داده‌های آماری از میزان استفاده آن‌ها از وسایل دیجیتال پرداختند. آن‌ها دریافتند که اعضای گروه اول در کل یک هفته به‌طور میانگین تنها ۲۱ دقیقه در شبکه‌های اجتماعی سپری کرده‌اند در حالی‌که این عدد برای اعضای گروه دوم به‌طور میانگین هفت ساعت در هفته بوده است.

بعد از گذشت یک هفته، علائم اضطراب و افسردگی در افرادی که استفاده از شبکه‌های اجتماعی را کنار گذاشته بودند، بهبودی چشم‌گیر پیدا کرد. همچنین این افراد گزارش دادند که در این مدت به‌طور کلی احساس سرخوشی و تندرستی بیشتری می‌کردند.

تیم تحقیقاتی لمبرت در گزارش مطالعه‌ی خود نوشته‌اند که برای بررسی ماندگاری تأثیرات مثبت دوری از شبکه‌های اجتماعی به انجام تحقیقات بیشتری در آینده نیاز است. نتایج پژوهش‌های آتی ممکن است باعث معرفی راه‌کارهای جدید برای مدیریت سلامت روان افراد شود.


یافته‌های این تحقیق باتوجه به ظهور همه‌گیری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است

دکتر تونیا کراس هنسل، مدیر برنامه‌ی دکترای مددکاری اجتماعی (DSW) از دانشکده‌ی خدمات اجتماعی دانشگاه تولین توضیح می‌دهد که نتایج این پژوهش باتوجه به تجربه‌ی همه‌گیری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. او می‌گوید:

    سلامت روان مردم و احساس تندرستی آن‌ها در سال‌های گذشته افت پیدا کرده است. افراد دارای سابقه‌ی اختلالات روانی، افراد سوگواری که نزدیکان خود را از دست داده‌اند و نیروی کار سیستم بهداشتی درمعرض آسیب بیشتر قرار دارند.

شبکه‌های اجتماعی در دوران همه‌گیری ازطریق مهیاکردن بستری برای برقراری ارتباط بین افراد و کمک به آن‌ها در انجام کارهای خودمراقبتی نقش مثبتی در زندگی بسیاری از مردم ایفا کردند. اما هنسل می‌گوید شبکه‌های اجتماعی باعث وخیم‌تر شدن برخی از جنبه‌های منفی نیز شده‌اند. او در این‌مورد می‌گوید:

    برای مثال همه‌ی ما با معضل هویت دیجیتال ساختگی آشنا هستیم. مقایسه مستمر با تصاویر غیرواقعی از زندگی‌های دیگران باعث ایجاد احساس اندوه در افراد می‌شود.

هنسل همچنین معتقد است که خشونت در محیط شبکه‌های اجتماعی (به‌شکل زورگویی، تهدید و...) و استفاده‌ی بیش از اندازه از این شبکه‌ها می‌تواند منجر به آسیب به سلامت روان شود.
راهکار‌هایی برای داشتن دوره‌ی موفقیت‌آمیز دوری از شبکه‌های اجتماعی

هنسل می‌گوید اگر احساس می‌کنید شبکه‌های اجتماعی برای شما مفید نیستند یا پس از استفاده از آن‌ها روحیه‌‌تان بدتر می‌شود، بهتر است به فکر شروع دوره‌ی پرهیز از استفاده از آن‌ها باشید. او می‌گوید:

    به‌طور مشابه اگر پس از استفاده از شبکه‌های اجتماعی احساس شادی، آرامش یا لذت نمی‌کنید باید به‌دنبال پیدا کردن راه‌های دیگری برای سرمایه‌گذاری روی وقت خود باشید.

هنسل همچنین به این موضوع اشاره می‌کند که اختلالات خواب می‌تواند نشانگر فرارسیدن زمان کنار گذاشتن شبکه‌های اجتماعی باشد، به‌خصوص اگر عادت دارید پیش از خواب از آن‌ها استفاده کنید. الیسون هلمن استاد دانشکده‌ی پرستاری در دانشگاه کالیفرنیا پیشنهاد می‌کند که برای بررسی تأثیر استفاده از شبکه‌های اجتماعی بهتر است به علائم فیزیکی بدن دقت کنیم.

او توضیح می‌دهد که اگر احساس تنش، درد یا مشکل در تنفس عمیق دارید باید گوشی را کنار بگذارید. هلمن می‌گوید به‌جای استفاده از شبکه‌های اجتماعی به انجام فعالیت‌هایی بپردازید که احساس خوبی در شما ایجاد می‌کنند، کارهایی مانند گوش دادن به آهنگ مورد علاقه یا بازی کردن با حیوانات خانگی.

هنسل در مورد تنظیم یک برنامه‌ی بلند‌مدت برای مدیریت احساسات منفی ناشی از استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌گوید اولین قدم این است که هر شخص باید بداند چه مدت زمانی برای استفاده از این ابزارها برای او مناسب است. او اضافه می‌کند:

    باید از خود بپرسید استفاده از آن‌ها برای شما چه لذتی دارد و چه چیزی را در قبال انجام این کار از دست می‌دهید؟

وقتی به این سؤالات پاسخ دادید با استفاده از تایمر یا هر ابراز دیگری برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی محدودیت زمانی تعیین کنید. به‌باور هنسل، پس از انجام این کار باید به‌دنبال جایگزینی برای شبکه‌های اجتماعی بگردید. برای مثال می‌توانید خبرها را از منابع دیگر پیگیری کنید. اگر از شبکه‌های اجتماعی برای ارتباط با دیگران استفاده می‌کنید، در این دوره‌ می‌توانید با دوستان و خانواده‌ی خود تماس بگیرید و جویای حال آن‌ها شوید. اگر با هدف خودمراقبتی از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کردید، می‌توانید به سراغ جایگزین‌های دیگر مانند ورزش یا پیدا کردن یک سرگرمی جدید بروید.

هنسل در انتها می‌گوید:

    باید به‌ فکر شروع دوره‌ی پرهیز از شبکه‌های اجتماعی باشید. گاهی اوقات دوری کامل و فاصله‌ گرفتن از آن‌ها بهترین روش برای پی بردن به این موضوع است که استفاده از این ابرازها چطور باعث ایجاد یک تجربه‌ی لذت‌بخش شده و روی سلامت روان شما تأثیر می‌گذارند.
منبع : زومیت
به این خبر امتیاز بدهید :
کلمات کلیدی :
  • سلامت روان,
هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است! اولین نفری باشید که نظری را ارسال می کند!
Captcha




پژوهش جدید: شرایط پراسترس می‌تواند علائم ADHD را در برخی افراد تسکین دهد image پژوهش جدید: شرایط پراسترس می‌تواند علائم ADHD را در برخی افراد تسکین دهد 1403/08/07

به گفته محققان برخی از افراد مبتلا به اختلال ADHD در دوره‌های پراسترس، علائم کمتری از این اختلال را نشان می‌دهند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 69

تحولی بزرگ در پزشکی؛ ربات‌های میکروسکوپی با خونریزی‌های مغزی مقابله می‌کنند image تحولی بزرگ در پزشکی؛ ربات‌های میکروسکوپی با خونریزی‌های مغزی مقابله می‌کنند 1403/06/20

دانشمندان ربات‌های کوچکی ساخته‌اند که می‌توانند به درمان آنوریسم‌های مغزی کمک کنند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 156

فعالان حوزه سلامت دیجیتال: اقدام تأمین اجتماعی غیرقانونی و خلاف مسیر حاکمیت سلامت کشور است image فعالان حوزه سلامت دیجیتال: اقدام تأمین اجتماعی غیرقانونی و خلاف مسیر حاکمیت سلامت کشور است 1403/05/30

تأمین اجتماعی در پیامکی اطلاع‌رسانی کرده است که از این به‌بعد هزینه‌ای بابت نسخ الکترونیک ارائه‌شده‌ی پلتفرم‌های آنلاین پرداخت نمی‌کند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 287

درمان هفتمین بیمار نجات‌یافته از ایدز، امیدها برای مقابله با این بیماری را افزایش داده است image درمان هفتمین بیمار نجات‌یافته از ایدز، امیدها برای مقابله با این بیماری را افزایش داده است 1403/05/11

مرد آلمانی مبتلا به اچ‌آی‌وی ملقب به «بیمار برلین بعدی»، پس از دریافت سلول‌های بنیادی غیرمقاوم دربرابر اچ‌آی‌وی، عاری از این ویروس شده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 86

داروی جدید شرکت گیلیاد با اثربخشی صد درصدی از انتشار HIV جلوگیری می‌کند image داروی جدید شرکت گیلیاد با اثربخشی صد درصدی از انتشار HIV جلوگیری می‌کند 1403/04/30

داروی جدید HIV در پیشگیری از گسترش ویروس موثر کاملا موثر است و برخلاف داروهای موجود که هر روز خورده می‌شوند، فقط دو بار در سال تزریق می‌شود.

امتیاز:
تعداد بازدید: 147

تب دنگی چیست؟ علائم، پیشگیری، درمان و هرآنچه باید بدانید image تب دنگی چیست؟ علائم، پیشگیری، درمان و هرآنچه باید بدانید 1403/04/20

کارشناسان درباره شیوع تب دنگی در ایران هشدار می‌دهند. بیماری تب دنگی که درمان خاصی برای آن وجود ندارد، در مواردی می‌تواند خطرناک باشد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 159

این آزمایش خون جدید می‌تواند بازگشت سرطان سینه را از سه سال زودتر پیش‌بینی کند image این آزمایش خون جدید می‌تواند بازگشت سرطان سینه را از سه سال زودتر پیش‌بینی کند 1403/03/13

این آزمایش خون اگرچه هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد، اما می‌تواند در آینده برای بیمارانی که سرطان داشته‌اند، بسیار مهم باشد.

امتیاز:
تعداد بازدید: 181

ادعای دانشمندان چینی: درمان دیابت نوع ۲ با «سلول درمانی» برای اولین‌بار در جهان image ادعای دانشمندان چینی: درمان دیابت نوع ۲ با «سلول درمانی» برای اولین‌بار در جهان 1403/03/08

این بیمار حالا 33 ماه است که انسولین تزریق نکرده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 144

اولین داروی سلول‌درمانی سرطان پوست ملانوما توسط FDA آمریکا تأیید شد image اولین داروی سلول‌درمانی سرطان پوست ملانوما توسط FDA آمریکا تأیید شد 1402/11/29

این دارو Amtagvi نام دارد و بر پایه سلول‌های سیستم ایمنی بیمار عمل می‌کند.

امتیاز:
تعداد بازدید: 248

بدن دوندگان ماراتن احتمالاً در طول مسابقه بافت مغزی خود را هم مصرف می‌کند image بدن دوندگان ماراتن احتمالاً در طول مسابقه بافت مغزی خود را هم مصرف می‌کند 1402/08/15

محققان با اسکن مغز دوندگان ماراتن دریافتند که بافت میلین اطراف عصب‌های مغزی آن‌ها پس از مسابقه نازک شده است.

امتیاز:
تعداد بازدید: 189